Gazprom a declanşat răboiul gazelor: a închis robinetul către Ucraina

Gigantul rus Gazprom, braţul energetic al Kremlinului, a oprit în această dimineaţă livrările de gaze către Ucraina, punând în aplicare un avertisment pe care l-a dat cu o zi înainte.

Măsura a fost luată ca urmare a unei noi întârzieri de plată din partea Kievului şi comportă riscuri grave de perturbare a alimentării cu gaze a Europei în condiţiile în care o treime din conductele care pleacă din Rusia către Occident trec prin Ucraina.

În plus, este de aşteptat ca Rusia să întrerupă şi livrarea de cărbune către Kiev, drept răspuns la faptul că Ucraina a întrerupt alimentarea în urmă cu câteva zile a peninsulei Crimeea, anexată anul trecut de Rusia. Anterior de această măsură, compania ucraineană Naftogaz a anunţat că Kievul are rezerve suficiente de gaz şi că nu are nevoie de importuri din Rusia.

În acest moment, 15% din gazul ars de UE trece prin conductele ucrainene. Tăierea livrării de gaze este o poveste cu repetiţie. S-a întâmplat şi în această vară dar criza a fost depăşită. Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze. În luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părţi au ajuns la o soluţie de compromis cu privire la aşa-numitul „pachet de iarnă” care să permită aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Însă situaţia de azi seamănă mai degrabă cu cea din iarna 2008-2009 atunci când Gazprom a sistat livrările invocând neplata de către Kiev a unor facturi. România nu va fi foarte afectată de această măsura a Gazprom pentru că în această perioadă nu importă decât foarte puţin, 3%, chiar dacă ne aflăm în prag de iarnă. În iarna 2008-2009, 20 de state din Uniunea Europeană au fost afectate de criza gazului, inclusiv România, însă într-o măsură mai mică. Atunci, Vladimir Putin s-a plâns că Gazprom a pierdut 800 milioane de dolari pentru că a închis robinetul şi că gigantul energetic a fost forţat să îşi suspende activitatea la peste 100 de puţuri.

Putin a sugerat Ucrainei să îşi privatizeze sistemul de tranzit al gazului, şi că Rusia va lua parte la această privatizare, în ciuda faptului că Kievul consideră sistemul său de conducte ca fiind o resursă naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.