Gazprom e liniştit, Parlamentul ungar lucrează pentru South Stream

Parlamentul din Ungaria a pregătit un amendament legislativ care ar permite construcţia gazoductului South Stream pe teritorul ţării fără să fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale, relatează antena3 cu referire la Portfolio.hu.

Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusă de Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernământ. Amendamentul ar permite începerea construcţiei South Stream în pofida rezervelor şi obiecţiilor Uniunii Europene, potrivit Portfolio.hu.

Amendamentul prevede ca orice companie de gaze care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor (transmission system operator – TSO) să nu fie obligată să respecte reglementările la care este supus un astfel de operator.

Reglementările prevăd că aceşti operatori nu pot decide singuri construcţia unei conducte majore fără aprobări internaţionale, întrucât planurile naţionale de dezvoltare trebuie armonizate şi verificate. Companiile TSO pot începe proiecte care sunt incluse într-un plan de dezvoltare pe termen de 10 ani. Mai mult, odată aprobat planul, proiectele de dezvoltare trebuie puse în practică.

Această regulă nu este întâmplătoare, în condiţiile în care gazoductele mari sunt întotdeauna transfrontaliere, proiecte uriaşe care influenţează situaţia geopolitică, fiind esenţial ca statele participante să aibă poziţii comune.

Dacă amendamentul din Parlamentul ungar va fi aprobat, atunci orice companie de gaze ar avea dreptul să construiască conducte de gaze în Ungaria, în baza unui acord din partea Biroului Ungar pentru Energie. În acest caz, diferitele organisme internaţionale de coordonare nu ar avea vreo jurisdicţie.

Pe urmele Bulgariei

Parlamentul din Bulgaria a aprobat în această primăvară modificarea legii energiei astfel încât statutul gazoductului South Stream a fost schimbat în cel de interconector de reţea, fapt ce permite ca acesta să iasă de sub incidenţa legislaţiei Uniunii Europene. Modificările aduse legii energiei elimină obligativitatea ca Bulgaria să ofere accesul unor terţe părţi la tronsonul South Stream de pe teritoriul său şi scot segmentul de gazoduct de sub incidenţa reglementărilor reunite în aşa-numitul „Third Energy Package”.

Ulterior, în presa germană au aparut informaţii, scurse de la serviciile secrete, cum că economia Bulgariei este controlată în propporţie de 50% de Rusia şi că legea cu pricina a fost pur şi simplu redactată de juriştii Gazprom şi apoi trimisă proruşilor din Parlament.

La scurt timp, haosul a pus stăpânire pe politica şi pe finantele bulgare. Comisia Europeana a suspendat plăţile din fondurile de coeziune, invocând nereguli. Guvernul a amanat sine die o decizioe privind South Stream. Apoi, disputa dintre doi importanţi oligarhi bulgari a falimentat o banca importantă, iar guvernul socialist (presupus a susţine poziţia Moscovei) a demisionat. În alegerie de la începutul lunii octombrie, dreapta câştigat clar, urmând să conduca un guvern de coaliţie.

Rămâne de văzut dacă modul în care Budapesta încearcă să „fenteze” Bruxellesul va avea parte de un răspuns similar celui dat de Bruxelles Bulgariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.