×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:06
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
De unde provine diferența din facturi
Gazul pentru consumatorii casnici, mai scump cu până la 35%
Cu toate creşterile de preţ din ultimii şase ani, consumul de gaz scade constant
Cu toate creşterile de preţ din ultimii şase ani, consumul de gaz scade constant

Românii din jumătatea de nord a ţării, Moldova, Transilvania şi Ardealul, plătesc în prezent un preţ mai mare cu aproape 35% faţă de 2011, în timp ce jumătatea de sud a ţării plăteşte un gaz mai scump cu circa 16%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie. La momentul 2011, atât românii din nord, arondaţi E.ON, cât şi cei din sud, arondaţi ENGIE (fostă GDF Suez), plăteau acelaşi preţ pentru gaze – 96 lei/MWh. Acum şase ani, s-a diferenţiat, prin lege, coşul de gaze pentru firme şi gospodării.

De atunci însă, acest preţ a urcat accelerat la E.ON – 127,13 lei/MWh – şi mai moderat la ENGIE – 111 lei/MWh. Creşterea preţurilor ar fi fost chiar mai mare, spre 50% la E.ON, dacă ultimii doi ani nu ar fi adus o ieftinire pe pieţele internaţionale a ţiţeiului, de care gazul este legat ca preţ.

Distribuţie mai scumpă în nordul ţării

Diferenţa uriaşă de preţ dintre nordul şi sudul ţării poate fi explicată prin faptul că distribuţia este mai scumpă în nordul ţării, zonă preponderent deluroasă şi muntoasă, dar şi prin faptul că zonele deservite de E.ON, mai ales iarna, sunt mai reci decât cele ale ENGIE, din sud, prin urmare, firma cu acţionariat german a fost nevoită să facă importuri substanţiale de-a lungul anilor, al căror cost nu a fost încă recunoscut în totalitate. Cel puţin acestea au fost explicaţiile date de ANRE în decursul timpului. În 2011, gazul de import costa 420 dolari pe mia de metri cubi. Acum, a ajuns la 180 dolari pe mia de metri cubi, mai ieftin cu 70%. În aceeaşi perioadă, ponderea importurilor a scăzut de la 30% la 10%, însă E.ON încă ar avea de recuperat costuri pentru importurile făcute în urmă cu ani de zile. Pasămite, costul cu importurile avute de furnizorul german de gaz ar fi fost etapizat în timp, pentru a nu avea un impact brutal în 2011 şi 2012.

În ceea ce priveşte preţul reglementat al gazului pentru noncasnici, adică pentru firme, acesta a avut o evoluţie încă şi mai spectaculoasă, crescând cu circa 35% pentru clienţii ENGIE şi cu peste 50% pentru cei ai E.ON.

De unde vine scumpirea

Preţul final al gazului are mai multe componente, marfa gaz reprezentând aproximativ 50%. Restul sunt tarife de distribuţie, transport, înmagazinare, toate reglementate de ANRE, plus taxe colectate direct de stat. Distribuţia s-a scumpit cu circa 10%, 2011 – prezent, înmagazinarea a avut o creştere abruptă de tarife – 50%, doar transportul s-a ieftin puţin, în timp ce taxele au crescut şi ele. Cea mai mare influenţă în preţul final a avut-o însă creşterea preţului de achiziţie a gazului, aproximativ 50%, în perioada menţionată.

Ca o legătură directă, cu toate creşterile de preţ din ultimii şase ani, consumul de gaz a scăzut, atât pe sectorul casnic, cât şi pe cel noncasnic. Pentru gospodării, consumul a scăzut de la 21,2 milioane de MWh anual, în 2011, la circa 15 de milioane de MWh anual, în 2016. Mult mai drastic a fost consumul industrial, mai ales ca urmare a închiderii în bună măsură a industriei chimice, care s-a ajustat cu aproape 40%, de la 106 milioane MWh la 70 de milioane de MWh.

Declinul lui Niculae a aruncat în aer piaţa gazului

Industria chimică a îngrăşămintelor este indisolubil legată de cea a gazelor. 70% din preţul unei tone de îngrăşăminte reprezintă costul gazului pentru chimizare. Niculae, cu cele şase combinate, Slobozia, Turnu Măgurele, Bacău, Făgăraş, Zimnicea şi Săvineşti, consuma trei miliarde de metri cubi de gaze, fiind cel mai mare client de gaze al Romgaz şi Petrom. Odată cu problemele penale ale lui Niculae, combinatele s-au închis, iar 2,5 miliarde de metri cubi de gaze au rămas neconsumate, cu mari probleme pentru Romgaz şi Petrom. Problema s-a suprapus cu criza economică. Profiturile Romgaz au scăzut cu până la 30%, iar divizia de gaze a Petrom a fost ani la rând pe pierdere. Mai mult, profitând de locul rămas liber pe piaţă şi beneficiind de un context general care le permitea să vândă la preţuri mici, ruşii de la Gazprom au reintrat pe piaţa locală, pierdută de prin 2010-2011, ajungând acum să aconteze circa 30% din piaţă. Romgaz a pierdut masiv clienţi, mai ales că nu putea să intre în competiţie de preţ cu ruşii. Aceasta, pentru că, în urma unei taxe artificiale impuse prin lege, Romgaz era obligată să-şi vândă gazele la un minim de 72 de lei/MWh, or, ruşii vindeau sub acest nivel, luându-le clienţii.

Mult gaz disponibil, nimeni nu-l cumpără

În 2014, consumul de gaze al României era de 14 miliarde de metri cubi. Anul trecut, acesta coborâse la circa 10 miliarde de metri cubi. Întrebat despre cum a afectat piaţa gazelor închiderea combinatelor lui Niculae, directorul Romgaz, Virgil Metea, a răspuns laconic: „Cred că situaţia de acum a pieţei o spune destul de bine“. Iar situaţia arată că este foarte mult gaz disponibil, cu mult mai mult decât necesarul, iar nimeni nu îl cumpără. Doar în iarnă, când consumurile se dublează, apare cerere mare pentru gaz, de unde şi succesul de piaţă al gazului rusesc. În extrasezon, în schimb, consumul este mic, pentru că rezidenţialul nu consumă, încălzirea centralizată iarăşi este zero, iar mare parte din fabricile de îngrăşăminte sunt închise. Drept urmare, producţia stagnează.

Romgaz stochează masiv, de o lună, circa 50.000 de MWh de gaze, o cantitate foarte mare, sperând să poată vinde la iarnă, când preţurile sunt mai bune. Aceasta, pentru că nu există cerere semnificativă pe piaţă. „Aşa se pare că este situaţia“, a comentat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Preţul gazului este format din mai multe componente, gazul propriu-zis contând în proporţie de doar 50%. Urmează distribuţia, circa 20%, transportul, înmagazinarea plus taxele colectate direct de către stat, precum acciza şi TVA.

Mihai SoarePublicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
4087
 | 12
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Polly Truck
+2
Asta meritam !Am vandut strainilor tot ce se putea vinde,ne-am vandut pe noi si ne vindem incontinuare ! Sugem la marele licurici pe degeaba,ba chiar il platim gras,cu miliarde de dolari,pe rachete si scuturi fara niciun folos !! Suntem neam de ''homohaci'',de basisti si analfabeti !!Suntem ''capra '' intregii europe,datorita politicienilor de ''succes'' pe care i-am ales din patru in patru ani(pe unii din 5 in 5,alegere si mai proasta!!).
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
fore
+1
Mama si ce salarii au cei care lucreaza in domeniul gazului si energiei electrice. Parca au venit cu gazul si conductele de acasa. Iar guvernul tace fiindca cu cat pretul este mai mare cu atat se intorc mai multi bani la guvern.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Marius
0
Nea Soare,nu stiu care e sursa de informare pentru articol,dar sint niste chestii care se bat cap in cap .La noi,90 % din necesar e din productie interna,deci cu un pret mai mic fata de import si relativ stabil .Adaosurile majore vin din partea a doua a fluxului,cum bine spui,adica de la companiile straine ,pe care nu le controleaza nimeni si profitind de "alinierea preturilor" cu UE,fac ce vor .SI asta in conditiile in care veniturile romanilor sint la genuchiul broastei .Tara de maro,cu conducere de maro !
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Romgaz e intangibil
-5
Pretul de achizitie e dictat de piata, variaza, e normal, nu comentam. Ar fi interesant insa de investigat cum de a crescut pretul inmagazinarii cu 50% intr-un timp asa scurt. Dar probabil cat timp e Kovesi la DNA... Romgaz e intangibil.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Hans
-1
Se cunoaste ca Dragnea si PSD sunt de stanga. Amarastenii contribuie la imbogarirea peste masura a bogatilor, asta este rolul stangii.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+4
AVEM GAZ AVEM REZERVE PRIMPM GPL LA VAPOARE NU MAI INNTELEG NIMIC ASA CA MA ABTIN
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Cineva
+4
Rusine PSD. Ati majorat de forma pensiile, cu 9% si mismasuiti majorarea la pensionari cu 35%; sunt sigur ca o parte intra in buzunare politice& cine va pune sa le fiti servi devoti intru jaf national contiuu si agravat
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
chiar asa... @ Cineva
+11
E bine ca dam gaz ieftin in R Moldova...fratii nostrii...numai atunci cand pot profita de anumite facilitati...gaz,vize UE,energie etc ...in rest s-a vazut ce-au votat...santem fratii lor,de li se rupe ...sufletul...
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Cetatean @ Cineva
+1
A, si sa nu uitam ca avem majorari si la alimente, in special carnea de porc care majorare ii convine lui, Marele Crescator de porcine musiu psd-dragnea. Ce cumparam in toamna lui 2016 cu 12 lei, acum face 19, deci +50%. E vba de carne stratificata cu grasime pt facut jumere- ca asa zic ei! Insa, daca stii cum sa o prajesti se transforma intr-o friptura deliciu, rapida in Dry Cooker de te lingi pe degete si mustacesti mancand. Ieri am luat, a fost ozonizata pt a fi purificata de orice, toxinele porcului incluse si e scursa de cea a incorporat la ozonizare, sta la pait pt a fi curand, en fin fripturica deliciu. Pofta buna, va doresc tuturor. Chiar merita cu putina grasime, altfel nu merge.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Realistul
+25
Salarizare de Botswana, prețuri de Monaco, că doar mai marii zilei au hotărât încă din anii 80 că după ce îl " înlătură" pe ăl bătrân, românii vor reveni la " normalitatea interbelică", adică, vor redeveni niște sărăntoci disperați, puși în situația ingrată de a fi forța de munca ieftină a Europei.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Marian
+33
deci, matematica ne omara iarasi. Daca pretul gazului reprezinta 50% din pretul final, iar pretul de achizitie a scazut cu aproximativ 67%(de la 420 la 180, adica aproape 67.2%) atunci de ce nu a scazut pretul la utilizatorul final cu macar 50%? Hotie pe fata, profituri uriase, nesimtite pe spinarea romanilor.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
citat din clasici @ Marian
+20
Ti-a explicat domnul Ilie Serbanescu: ''Colonie'', iar daca mergem mai departe descoperi ca in colonii se practica sclavagismul...India a avut o evolutie spectaculoasa dupa eliberarea din regimul colonial
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Cineva @ Marian
+5
Am vazut o regresie hipnotica cu Lucio Carsi din Grifasi team pe youtube in care apare o referire la un program mindles, ce tradus ar insemna simplu, fara minte, un proiect prin care politicienii planetei sunt total marionetati prin tehnologie avansata energetica si invizibila. In realitate la Obama odata instalat se si putea percepe casca la ceafa cu o serie de butoane/conexiuni in ceafa pana in ureche. Acum cu aceasta realitate descoperita, ce poti crede ca va face careva odata ajuns la putere? Nimic liber. Planeta nu e libera, omenimea nici, e doar utilizata. Si un crestin, sau orice credincios din religii nu poate crede acest adevar blocandu-se prin credinta sa diriguita prin religiile blocante mental. regret ca am crezut in ceva ce nu se manifesta aici. Mai cumplit e ca la noi pt resursele noastre se depasi masura cu golirea creierelor de minte si patriotism pt a se umple buzunarele din zari si ceva locco. D`aia scumpirile caracteristice psd-ului. Mai era cumva inainte, doar ca acum e mai rau ca atunci
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 7 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 15 minute