×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:32
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Aniversări de paradă
General umilit în vreme de pace

Avansați „la apelul de seară al bocancilor“, liota generalilor care se înghesuie acum să prindă „ultimul tren“ și să iasă la pensie în floarea vârstei au aruncat în derizoriu atât cariera militară, cât și instituțiile de forță ale României. Iar asta se întâmplă în vreme ce adevărații noștri eroi sunt umiliți de politrucii cocoțați, temporar, la putere.

Marin C. Lungu are 82 de ani și este general în rezervă. Dar acest grad este tot ceea ce are în comun cu „generalii de paie“ din zilele noastre. Generali de toate felurile și de toate culorile, care, veniți de niciunde, sunt avansați în câțiva ani cât alții în câteva decenii. Azi, căpeteniile instituțiilor de forță oferă spectacolul penibil al unor dezertori care dau bir cu fugiții ori de câte ori li se promit te miri ce avantaje financiare. Iar asta, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei au văzut ororile războiului doar la televizor. Sau poate că nici măcar acolo.

Vocația eroismului

Întâlnirea cu gen. Marin Lungu este un eveniment excepțional: este întâlnirea cu un erou care a participat la evenimente despre care citim în cărțile de istorie.

La începutul anilor ’70, pe marile ecrane a rulat filmul „Prea mic pentru un război atât de mare“. Regizat de Radu Gabrea, filmul avea ca personaj principal un puști care lua parte la operațiunile militare din Al Doilea Război Mondial. Ei bine, acel copil-erou chiar a existat. Filmul cu pricina descrie faptele de arme ale lui Marin Lungu. Actualul gen. (r) Marin C. Lungu a intrat în Armată la 7 ani, când a fost înrolat copil de trupă în Regimentul 40 din Divizia 9 Infanterie Mărășești, din Medgidia. Ulterior, a acționat în calitate de cercetaș în Grupa 132 a Biroului de informare-cercetare al Diviziei 9. În 1944, după „întoarcerea armelor“, regimentul lui a participat la eliberarea României, Ungariei și Cehoslovaciei.

Plecat la luptă împreună cu vârstnicii lui camarazi, copilul-soldat Marin Lungu a acționat într-unele dintre cele mai periculoase locuri: în spatele liniilor de front inamice. De acolo, le-a oferit comandanților informații extrem de importante despre trupele adverse, a identificat o serie de depozite militare germane de carburant și de muniție. Avansat la gradul de fruntaș, în ciuda faptului că era doar un copil, Marin Lungu a primit cele mai prestigioase medalii de război: „Crucea Serviciului Credincios“, clasa a II-a (argint); „Medalia Serviciului Credincios“, clasa a II-a (argint); „Bărbăție și Credință“, clasa a II-a (argint), și „Virtutea Militară“, clasa I (aur). Toate i-au fost acordate pe front, la propunerea comandanților Diviziei a 9-a Infanterie, generalii Costin Ionașcu și Ion Stănculescu, dar și a comandanților Armatei a IV-a Română, generalii Nicolae Dăscălescu și Gheorghe Avramescu. Iar „Virtutea Militară“, clasa I (aur), a primit-o, tot pe front, la Banska Bystrika, chiar de la ministrul de Război.

Lagărul nazist

În Cehoslovacia, lângă localitatea Piarky, Marian Lungu a fost capturat de nemți, care l-au trimis în lagărul de la Skromca-Pyarky. A fost scos de acolo de trupele sovietice și de un grup de partizani slovaci. Grav bolnav, rănit și traumatizat fizic și psihic, a fost internat într-un spital al Crucii Roșii Internaționale. Ulterior, a revenit în țară cu ultimii dintre militarii români încartiruiți în sate din Cehia și Slovacia. După cum spuneam, aici, în România, s-au scris cărți și s-au realizat filme despre copilul-erou Marian Lungu. Dar filme similare au fost realizate de televiziunea slovacă și cea franceză. Faptele sale de luptă sunt evocate în muzee militare din Franța, Cehoslovacia și Rusia, unde este considerat un personaj unic în istoria Războiului Mondial. Câți dintre „generalii de paie“ din zilele noastre, care dau bir cu fugiții pentru o pensie mai acătării, se pot mândri cu un asemenea trecut militar? Niciunul!

Aruncat pe drumuri

Exact acesta este eroul pe care și‑au găsit să-l umilească politicienii zilelor noastre. Iar asta, prin încălcarea unuia dintre drepturile fundamentale într-o lume civilizată: dreptul de a avea un acoperiș deasupra capului.

La timpul cuvenit, Marin Lungu a îmbrățișat, bineînțeles, cariera militară, unde a parcurs toate treptele ierarhice. Vreme de foarte mulți ani, a locuit, împreună cu familia, într-o casă cochetă, amplasată în zona Izvor. Dar asta s-a încheiat pe la mijlocul anilor ‚80, când elegantul cartier a fost demolat pentru a face loc Casei Poporului. Atent cu angajații lui, regimul comunist i-a oferit lui Marin Lungu un apartament de trei camere într-o casă naționalizată, pe str. Costache Negri, nr. 12. Acolo a locuit cu chirie până în1996, când, în baza Legii nr. 112/1995, a cumpărat acel apartament de la statul român.

Între timp, Lungu a cheltuit bani grei pentru renovarea locuinței, precum și pentru reparații ale întregii case. Liniștea familiei a durat însă doar circa doi ani. În 1998, pretinzând că este soția strănepotului fostului proprietar, Dana Moisescu a revendicat întregul imobil, format din trei apartamente. Gen. (r) Lungu susține și acum că ea nu a depus în instanță niciun act care să-i demonstreze calitatea de moștenitor. Dar asta este o problemă care ține strict de justiție.

Ulterior, Secția a IV-a Civilă a Tribunalului București a pronunțat o sentință favorabilă pretendentei. Au urmat 15 ani de procese civile deschise de către Dana Moisescu. Și, până la urmă, ea a fost cea care a câștigat. Astfel că, în iunie 2008, familia Lungu a fost evacuată din casă. „A fost un coșmar. Ea ne-a scos toate lucrurile în stradă și acolo au stat mai bine de două luni. A plouat peste ele, iar cele care au scăpat de ploaie ne-au fost furate. După două luni, nu am avut ce face și ne-am mutat la fiica mea, care locuia cu familia ei într-un apartament de două camere. Acolo am dormit pe jos, și nu doar două-trei zile, ci vreme de aproape patru ani“, relatează, cu amărăciune, generalul. În tot acest timp, el a făcut zeci și sute de memorii adresate tuturor autorităților civile și forurilor politice. S-a adresat și Primăriei Sectorului 5, unde Marian Vanghelie i-a promis că-i rezolvă problema. Vorbe-n vânt: Vanghelie nu a făcut absolut nimic.

Deșteptul promite...

În timp, toată lumea a promis că va rezolva situația locativă a gen. (r) Lungu. În vremea guvernării Tăriceanu, guvernul României a emis un memorandum prin care solicita „atribuirea unei locuințe aflate în domeniul privat al statului și în administrarea RA-APPS, în domeniul privat al municipiului București“, veteranului de război gen. (r) Marian Lungu. În 2006 cererea a fost înregistrată, iar în 2007 a fost adoptată în Camera Deputaților.

Cu toate acestea, președintele Băsescu nu a promulgat-o. Așadar, o altă promisiune rămasă doar pe hârtie. Nici încercările lui de a discuta cu mai-marii statului nu au avut mai mult succes. Într-un memoriu adresat președintelui Iohannis, prin care solicita să fie primit în audiență, generalul menționează: „Precizez că domnul președinte Traian Băsescu, întotdeauna când eram invitați de Ziua Națională, unii dintre noi îi ceream să ne primească în audiență. Subsemnatul i-am trimis două memorii în calitatea sa de președinte și un al treilea în calitatea sa de Comandant Suprem al Armatei. Nu am fost primit!“.

Din păcate, Iohannis a fost la fel de indiferent ca Băsescu. În răspunsul oferit pe 17.02.2015, Administrația Prezidențială a anunțat că „agenda încărcată a domnului președinte și programul stabilit pentru început de mandat nu-i permit domniei sale să onoreze solicitarea dumneavoastră“.

Condiții improprii

Până la urmă, la intervenția Comisiei de Apărare și a semnatarilor memorandumului menționat, Primăria Capitalei i-a aprobat, pe 1 martie 2010, primirea unui apartament aflat pe Bd. Mircea Vodă. Pe atunci, blocul nu era încă gata și a fost dat în folosință abia în 2011. Este drept că locuința se află într-o zonă ultracentrală. Dar... „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul“. Încă de la început, generalul a fost obligat să cheltuiască o groază de bani pentru a remedia o mulțime de deficiențe.

Blocul în care se află apartamentul este o „plombă“ înghesuită între două blocuri mai vechi. Izolația termică este foarte proastă, iar lumina intră prin niște ferestre minuscule. Generalul are o afecțiune oculară complicată, care l-ar putea face să-și piardă vederea. Soția domniei sale, de asemenea bolnavă, trebuie să ia peste 20 de medicamente zilnic. Iar condițiile din apartamentul în care locuiesc sunt foarte departe de ceea ce ambii ar avea nevoie. Dar asta a fost tot ceea ce s-a putut face pentru el. Spre deosebire de milogii lui confrați generali, el nu cere bani în plus: „Am o pensie de 4.000 lei. Nu sunt mulți, dar nici puțini. Sunt suficienți cât să mă descurc cu ei“. Bineînțeles că, la diverse ocazii festive, politicienii de azi se înghesuie să-l prezinte peste tot, să-l laude și să se fotografieze cu el. Dar, după aceea, îl tratează exact cu aceeași indiferență și aroganță cu care l-au tratat toate autoritățile postdecembriste.

Vasile Surcel Publicat Marţi, 08 august 2017
5903
 | 28
 | 35
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
chestoru
+4
Poti sa-mi strangi degetele mainii la tatana usii, poti sa-mi arzi ceara incinsa pe piele, poti sa ma tii cu capul sub apa 5 minute si nu pricep cum un colonel care a luptat in Afganistan, IRAK si Balcanii de Vest iese astazi la pensie la 50 de ani cu toate sporurile posibile si imposibile cu 6.000 de lei iar un comisar sef de politie( echivalent colonel) la 40 de ani iese cu 12.000 lei pensie dupa aceiasi lege. Este ceva putred in Romania! Na, eu stiu ce spun, stat mafiot!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Trienge @ chestoru
+1
Eu scriu p'acilea de vreo opt ani (a confirmat si chiorete 'dupe' ce n-a mai fost presedinte ) ca traim intr-un stat mafiot ! Tarziu ,ti-ai dat si tu seama ...
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Gabriel
+7
Basescu a dispretuit armata si politia si s-a vazut in modul de salarizare. El a dat afara in 1991 divizia de cai ferate a armatei din cladirea or. Acest zbanghiu face alergie la hainele kaki.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
observator
+1
Sunt generali cu 8000 lei pensie. Triplu fata de un profesor universitar. Sistemul de pensii a liuat-o razna si trebuie reparat iar.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
neconformistul
+7
Parerea mea este ca ca apeland la presedintele Johanis trebuia sa spuna ca-l cheama Marianer Lunger . Sigur ar fi avut situatia rezolvata imediat . Cat despre odiosul Basescu , a cata mia oara apare in asemenea situatii inumane ? Nici nu te puteai astepta la altceva .
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
VLAD TEPES
+4
Domnule AI DREPTATE @ VLAD TEPES.Scrii din auzite.Parintii mei erau tarani, mama era analfabeta iar tata avea patru clase.In facultate trebuia sa mai ai si putni bani pentru un film,ocarte (daca aveai asemenea placere),o prajitura,etc.Parintii mei nu aveau aceasta posibilitate fiind sase frati.Eu nu va contrazic ca nu au fost si beneficiile pe care unele le exagerati enorm,dar nu generalizati.In toata cariera mea de militar nu am fost nici o zi la munci agricole (care erau totusi necesare si educative pentru unii).Cred ca am avut peste 20 de serii de militari cu termen redus de la A.S.E.si cu unii dintre ei port si astazi discutii si apreciaza lunile petrecute in armata cu exceptia unor canalii.Te rog sa ma scuzi pentru unele cuvinte neacademice.Sunt de acord ca azi au ajuns generali la ''apelul bocancilor'' dar nu trebuie generalizat.Sunt unii subordonati care au depasit seful de o viata cu pensia pe care o iau conform legii lui PONTA SI A GENERALULUI OPREA (izmana)
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Victor @ VLAD TEPES
+1
Trol care simuleaza ca de obicei identitate falsa.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Victor
+5
Totusi nu scrie treptele ierarhice invocate neplauzibil caci numai in acea baza se da o pensie. Asadar problema este haosul corupt intelectual, profesional, ierarhic si pe orizontala, din sistemul de forta si politica in Romania si nu altceva, actualii vipuscari si coloneloii lor ca oameni de casa ai lor si familiilor lor.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Taranul roman
+6
Este exact ”haina morala” a actualei conduceri politice a Romaniei si atat.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
genocid
-12
Morala: ura proletara este lipsita de ratiune. Era imperios necesar , imediat dupa revolutie ,sa se urmeze exemplul cehoslovac dar pentru ca ecuatia Romania este de gradul n etnii conlocuitoare societatea civila ,,romaneasca” a devenit o societate ,,africana” dreptul nostru cetatenesc este egal cu zero indiferent de etnie. Singura solutie care ne-a mai ramas ca sa iesim din situatia de masa de manevra in care ne-au bagat ,,politicienii romani” si marile puteri este SECESIUNEA. Daca romanii au fost mereu generatii de sacrificiu, valahii, moldovenii si ardelenii au fost natiuni prospere care au aparat valorile crestine. AVE VALAHIA!
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Pentru domnul Genocid @ genocid
+9
Care genocid? Unul care traieste la 82 de ani, cand sute de mii putrezesc in Siberia, Kazastan ca prizonieri dupa 23 august 1944, cand Romania, regele nu au facut nimic pentru ei? Au fost uitati prizonieri din localitati din Romania, au murit cu speranta ca ii va elibera cineva? Ce-a facut Regele Mihai dupa 23 august si-a salvat eroii sau i-a uitat in lagarele din Kazastan? Numele lor si varsta au fost pe site-ul ''Cultul eroilor'' poate azi o fi disparut dupa site, aveau 20-22 de ani au fost capturati in Moldova in zona Suceava etc. Tot acolo sunt si cei aprox. 11.000 de eroi cazuti in Cehoslovacia, dar au pierit uitarii alte cateva sute de mii pt. care angajatii institutiei ''Cultul eroilor'', n-au avut timp in ani de zile sa-i introduca pe site. Acela a fost un genocid, ''uciderea memoriei a sute de mii de eroi''. Rezervistii valizi s-au crezut zei si nu s-au gandit la camarazii de arme cazuti, la mamele, sotiile si orfanii indurerati. Au militat doar pentru viata imbelsugata si onorurile primite, desi unii n-au fost niciodata pe front, unii sunt mari rezervisti cu acte, pt. ca la sfarsitul razboiului au fost incorporati, dar din fericire pana sa-si termine instruirea s-a sfarsit razboiul, dar primesc privilegii ca si cum ar fi fost in razboi. Ei sunt importanti, eroii morti si urmasii lor sunt de mult uitati pentru prosperitate. Cine moare pe front nu mai reprezinta nimic, domnule ''Genocid".
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Cincinnatus
+10
Din pacate ,din mercantilismul zilelor noastre , dictonul 'ubi patria ibi bene ' s-a transformat in 'ubi bene ibi patria ' ! Si nu ma refer numai la generalii facuti la aprlul bocancilor ,tenisului sau fotbalului ,ci si la cei 'mai egali ' decat noi . Traim vremuri urate in care morala ,cinstea ,corectitudinea , 'ai carte ai parte ' ,respectul fata de batrani si valori ...
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Vlad Tepes
+12
Belphegor? Esti un dobitoc. La scolile militare nu se intra cu "duiumul". Acolo trebuia sa ai medii mari in cursul anului scolar cind erai selectionat (peste 7 la toate materiile si 10 la purtare) Tu probabil ai facut 5 facultati particulare unde trebuie sa platesti doar taxa caci restul vine de la sine. Eu inainte de a merge la acea scoala militara am fost student la facultatea de matematica unde am intrat pe locul trei. ASA DERBEDEULE NU MA SCRIE TU CE VREI DESPRE OFITERI? Eu am absolvit si ACADEMIA MILITARA.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
ai dreptate @ Vlad Tepes
+6
De ce ai renuntat sa fii profesor sau ciberneticean? Raspunsul este ca avei multe privilegii pe care unul cu facultatea de matematica nici nu le visa. Salariu/solda dublu, apartament, sotia chiar daca n-avea scoala i se gasea un loc, uneori de suplinitoare aproape de casa, masa asigurata la popota, doar ca toamna trebuia sa insotiti soldatii ''palmasi'' la recoltat sau sa coordonati soldatii, unii chiar au si murit la salvarea oamenilor la inundatia din 1970 sau cutremurul din 1977, erati doar cei ce dadeau ordine, poate chiar de la distanta pentru ca soldatii in termen redus reusiti cu media cea mai mare. fac. Electronica Bucuresti, de caprarii si plutonerii vostri s-au plans, voi, ofiterii, haladuiati in paradis, nu va coborati la munca de instruire a unor tineri performati la matematica si fizica unde reusisera note aproape de zece. Da era o selectie, dupa note, dar era si pe baza de origini sanatoase, adica daca parintii erau din vechea burghezie deci nu erau tarani sau proletari si din greseala aveau facultate si nu erau membri PCR, copiii lor nu aveau dreptul sa se inscrie la examen. Nu stii? Iti spun selectia ta/ inscrierea ai facut-o inainte de a da bacalaureatul, cam in aprilie, restul a fost floare la ureche. Nu s-a mai cerut sa ai o anumita inaltime, etc. standardul de recrutare a scazut mult dupa 1947. Vorbesti de media 7, este nota de mediocru, am avut si eu in clasa unul admis la Sibiu, tatal lui era colonel deja, era repetent ajuns in clasa noastra si cu greu a reusit sa scape de corigenta intr- a XII-a la mate, punandu-i vreo trei de 9 profa. cam asta inseamna ''a fi reusit'' la scoala de ofiteri.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Anonim @ Vlad Tepes
+1
@Ai Dreptate: Admiterea in Academia Militara nu era chiar floare la ureche. Vizita medicala si probele de aptitudini fizice erau eliminatorii iar media minima de admitere la unele sectii era 8 sau chiar mai mare. E usor a scrie texte cind nu ai nimic de spus, din necunoastere sau malitiozitate.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 26 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 51 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017