Generalul Coldea – acuzații de corupție

Afacerile dubioase ale lui Virgil Măgureanu sunt cunoscute. Unele, din vremea în care era în funcție. Altele au ieșit la iveală din mărturisirile și denunțurile Alinei Măgureanu, fosta sa noră. Afacerile lui Gioni Popescu sau ale lui Dumitru Zamfir, de asemenea. Ultimul a și fost condamnat. Despre afacerile lui Florian Coldea a vorbit prima dată senatorul Valer Marian. A făcut și o interpelare. Au venit mai apoi scandalul ANRP și dezvăluirile lui Sebastian Ghiță. Între timp, pe net, au început să circule tot soiul de informații despre averea și nivelul de trai ridicat ale adjunctului SRI. Textul în cauză a circulat cu discreție. Unora nu le venea să creadă că măcar o parte ar putea fi adevărată. Altora, ca și acum, le era frică. Reproducem un mic fragment din el și-i invităm pe cititori să-și facă singuri o părere după lectura integrală a acestuia. Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță ne arată totuși o dimensiune necunoscută în SRI. Afaceri de mari proporții dirijate din umbră, contracte acordate cu direcţie, preluări de companii prin folosirea mijloacelor specifice instituției. Şi, mai apoi, prin includerea dosarelor în cîmpul tactic urmărit de SRI în justiție.

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță ne arată un Florian Coldea trăind pe picior mare, în hoteluri de lux din paradisuri turistice sau în vile și hoteluri exclusiviste, care îi depășesc cu mult veniturile legale. Uneori, în compania unor politicieni și oameni de afaceri. Era invitat sau plătea SRI?

Cu ce a plătit Florian Coldea vacanțele sale la Hilton Seychelles Northolme Resort&Spa, la Locanda dell’Amorosa, la EuroDisney din Franța? Din salarii, din economii sau din banii lui Sebastian Ghiță?Florian Coldea putea să plătească și din banii săi. Putem admite că într-o zi ar putea prezenta chitanța sau nota de transfer. Nu poate explica însă de unde îi are. De la Sebastian Ghiță? Să ne aducem aminte că Elena Udrea a mărturisit public că soțul ei a dus o sacoșă cu 500.000 de euro la Florian Coldea pentru Realitatea lui Sebastian Ghiță. Noi știm că a fost vorba despre 700.000 de euro. Și au mai dus și alții. De ce cărau cu toții la SRI și la Florin Coldea? Erau comisioane din contracte cu SRI? Este posibil ca firmele lui Sebastian Ghiță să-i datoreze lui Florian Coldea aproape toate contractele cu SRI. Atunci, excursiile sunt un soi de para-ndărăt. Adică mită.

Dar Dorin Cocoș nu a fost un mare partener de contracte cu SRI. El a fost un campion al restituirilor de la ANRP. A dat Cocoș o cotă-parte din restituirile de la ANRP? Dacă a cotizat Cocoș, atunci ar trebui să ne gîndim și la Horia Simu și la Stelian Gheorghe. Amîndoi sunt cunoscuți ca mari beneficiari ai restituirilor de la ANRP. În plus, circulă informația că fiecare ar fi retras din bănci, sub ochii Oficiului pentru prevenirea spălării banilor și ai BNR, peste 100 de milioane de euro cash. Ca să-i ducă la cine? Faptul că SRI şi operativul său general Coldea nu au reacționat de nici un fel ne face să bănuim că nu este întîmplător. Dar trebuie să ne întrebăm următoarele:

Au ajuns bani din restituirile accelerate și frauduloase de la ANRP la SRI și la generalul Florian Coldea? Au luat doar comisioane, sau Florian Coldea și Daniel Moldoveanu au controlat restituirile de la ANRP? Cum se explică faptul că Daniel Moldoveanu, șeful Comunității de informații de la Președinția României din vremea lui Traian Băsescu, apare ca unul dintre beneficiarii restituirilor de la ANRP? Rechizitoriul făcut de Parchet lui Horia Simu face nenumărate trimiteri la acesta. Era Daniel Moldoveanu un expert în dirijarea banilor proveniți de la ANRP, sau intermediarul? Ce știau SRI și generalul Florian Coldea despre învîrtelile lui Daniel Moldoveanu? Mergeau banii de la acesta mai departe, pînă la președintele României?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.