Generalul Coldea şi serviciile sale

Generalul Coldea a fost pus ieri la dispoziţia directorului SRI, Eduard Hellvig. E o reacţie la scandalul declanşat de fuga lui Ghiţă şi a serialului său tv cu denunţuri. Cam tardivă, dar o reacţie totuşi. Ieri – după anunţarea ştirii -, mass-media s-a înfierbîntat pînă la roşu. Jurnaliştii care forfoteau în jurul SRI şi mai ales al lui Coldea s-au proţăpit pe diverse canale tv, au scris la gazetă, pe net etc., toţi cam derutaţi. O parte dintre ei lucrează sub acoperire. Atmosfera e foarte interesantă. Toată lumea pare cu nervii excedaţi. Surescitarea e maximă. În mediul politic e şi mai şi. Politicienii cam mureau de frica lui Coldea. Continuă să o facă şi după ce s-a întîmplat ieri. Scandalul, dezvăluirile nu se vor opri aici. Vor apărea inevitabil şi alţi actori. Al cui cap va cădea mîine!

Canonada lui Sebastian Ghiţă face o victimă de mare calibru. 10 ani, generalul-locotenent Florian Coldea (general-locotenent, 48 de ani) şi-a extins pas cu pas, în mod nepermis, influenţa. A intrat în diverse jocuri politice, s-a aliat cu persoane de care nu avea voie – prin statutul lui – nici măcar să se apropie. DNA şi Laura Codruţa Kövesi sunt un exemplu. Nu singurul. A format cu acestea o Ocultă, o structură paralelă de putere, de tip informal, dar reală, care a făcut şi desfăcut multe la Bucureşti. A decis învingători şi învinşi, a şantajat, a impus teama în multe medii – politice, de afaceri, mediatice.

Eduard Hellvig – la impulsul lui Klaus Iohannis – a ieşit din expectativa lui deloc filosofică şi s-a hotărît să mute. A luat totuşi cel mai puţin drastică măsură punitivă împotriva adjunctului său. Nu l-a demis, nu i-a cerut demisia, nu l-a pus în retragere. A instituit în plus o anchetă internă. Vom vedea ce va rezulta de aici. Poate că o frecţie la un picior de lemn. Să zicem că sunt un sceptic incurabil.

E nevoie de o reformă reală a SRI, de spargerea găştilor, de trimiterea acasă a rudelor, de eliminarea corupţiei şi afacerilor, de depolitizare, de retragerea agenţilor acoperiţi din mass-media, din afaceri, din politică. E un moment bun pentru a regîndi statutul unui serviciu de informaţii în lumea de azi. E necesară o nouă lege a siguranţei naţionale şi a funcţionării serviciilor. Parlamentul trebuie să instituie un control real asupra activităţii SRI (şi a celorlalte servicii). E nevoie clar de demilitarizarea acestor servicii.

E nevoie de multe şi mă întreb dacă acest moment va fi fructificat. Dacă lecţia Coldea a fost însuşită!? Mi-e teamă însă că vom asista la o muşamalizare de mari proporţii şi că gunoiul va fi ascuns – ca de obicei – sub preş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.