Generalul Petraeus vrea ca Washingtonul să se facă încă o dată frate cu dracul

Generalul David Petraeus nu mai este comandant al forțelor americane din Irak și Afganistan, nu mai este director al CIA, iar un scandal sexual a facut sa nu mai fie nici în cărțile pentru președintia SUA. Acum Petraeus este analist șef la fondul de investiții KKR, însă rămâne extrem de influent la vârful politicii americane și în relația cu mulți lideri internaționali.

Potrivit publicației Daily Beast, Petraeus a început să ducă o muncă discretă dar asiduă de convigere a liderilor americani că este momentul stabilirii unei alianțe cu gruparea Frontul al-Nusra, afiliată la al-Qaeda, pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic, în Siria. Discuțiile purtate de Petraeus în acest sens au fost confirmate de patru surse diferite, unul dintre personaje discutând direct cu publicația amintită.

Generalul Petraeus dorește să aplice acum în Siria tactica folosită în Irak în 2007, când milițiile sunnite au fost atrase de partea armatei SUA și convinse să nu mai sprijine al-Qaeda.

Petraeus a vorbit despre asta într-un interviu pentru CNN, în urmă cu două zile. ”Nu trebuie să renunțăm la încercarea de a coopta Frontul al-Nusra, o filială a al-Qaeda în Siria. Anumiți combatanți și poate anumiți lideri din al-Nusra s-au alăturat organizației doar din oportunism, nu din rațiuni ideologice – au văzut în al-Nusra o organizație puternică și nu au avut alternativă, pentru că opoziția moderată nu are încă resurse suficiente. Problema este să știm dacă este posibil să-i disociem pe cei care sunt gata să renunțe la al-Nusra și să se alăture opoziției moderate, susținute de SUA și de coaliția internațională, pentru a lupta împotriva Al-Nusra, a Statului Islamic și a regimului al-Assad”, a spus Petraeus.

Cum vor putea vinde liderii de la Washington un asemenea plan electoratului? Războiul declarat de SUA împotriva terorismului vine după atentatul comis pe 11 septembrie 2001 de al-Qqaeda pe sol american. Ca 14 ani mai târziu forțele americane să se alieze cu ramura siriană a organizației teroriste este extrem de toxic, mai cu seama că a început efervescența alegerilor prezidențiale din SUA. Pe deasupra, administrația Obama a catalogat deja al-Nusra drept organizație teroristă și a lansat lovituri aeriene asupra pozițiilor ei. Nu în ultimul rând, strategia aplicată de Petraeus în 2007 în Irak a avut rezultate pozitive doar pe termen scurt, ulterior al-Qaeda din Irak renăscând sub forma Statului Islamic. Nimic nu poate garanata că, aplicată acum, ideea generalului american nu va duce la apariția unor noi grupări jihadiste și mai periculoase.

În momentul în care a început războiul civil din Siria, în 2011, Petraeus era director al CIA. Împreună cu secretarul Apărării Leon Panetta (fost director al CIA), a încercat să-l convingă pe președintele Obama să susțină puternic grupările moderate ce se opuneau regimului Assad. Casa Albă nu a oferit acest sprijin la un nivel suficient, iar mulți dintre luptători s-au îndreptat cătrre grupările radicale mai puternice, al-Nusra printre ele. Faptul că acum revine în dezbatere strategia unei aliante cu al-Qaeda demonstreaza, în primul rând, eșecul politicii de până acum a Casei Albe privind combaterea Statului Islamic. ”Din punct de vedere strategic, situația este disperată”, spune un reprezentant al Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington, Christopher Harmer.

Până acum, intervenția internaționala împotriva Statului Islamic s-a rezumat la o campanie aerienă susținută, condusă de Statele Unite. Forțele care au luptat la sol în Siria au fost doar cele kurde – milițiile YPG. Numai că sprijinul pe care SUA îl pot oferi kurzilor este acum sub semnul întrebării – Washingtonul a primit acceptul Turciei de a folosi bazele sale aeriene în campania împotriva Statului Islamic cu condiția ca Washingtonul să nu mai sprijine milițiile kurde, pentru că acestea ar putea pune bazele unui stat kurd în Siria, care apoi ar urma să se unească cu Kurdistanul irakian.

Alternativa diplomatică pentru încetarea războiului din Siria a fost explorată în ultima vreme în special de Rusia, o susținătoare a regimului Assad. În urma mai multor întâlniri cu diplomați saudiți și americani, Moscova a propus varianta unei tranziții care să implice menținerea la putere a lui Bashar al-Assad, pentru ca apoi acesta să se retragă și să beneficieze de impunitate. SUA, dar mai cu seama Turcia, se opun însă intrării lui Assad în ecuația tranziției.

Campania prezidențiala ce a luat startul în SUA, alegerile anticipate din Turcia și instabilitatea politică de acolo nu fac decât să ofere condiții pentru continuarea conflictului și, implicit, pentru revărsarea valurilor de imigranți către Iordania, Liban și Turcia, iar de aici către Europa. Niciunde în dezbaterea și acțiunile concrete legate de războiul din Siria, cel puțin așa cum sunt ele reflectate de presă, nu se poate observa o implicare a UE sau a marilor puteri vest-europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.