Generalul Silviu Predoiu revine oficial la cârma SIE

Generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, va asigura interimatul la conducere după demisia lui Teodor Meleșcanu, a anunțat, luni, Serviciul de Informații Externe.

„Astăzi, 22.09.2014, domnul Teodor – Viorel Meleşcanu şi-a înaintat demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. Cu aceeaşi dată, conducerea Serviciului este asigurată de domnul general Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE”, se precizează pe site-ul SIE.

Predoiu este adjunct al directorului SIE din 2005.

Generalul Predoiu, spionul preferat al lui Basescu

Presedintele Traian Basescu l-a ținut – încă din primele sale clipe la Cotroceni – aproape de el pe generalul Silviu Predoiu, după cum scria Cotidianul.ro încă din 18 octombrie 2007.

Directorul adjunct al Serviciului de Informatii Externe, generalul (cu patru stele, vechea denumire fiind cea de general de armată) Silviu Predoiu, e de fapt șeful de facto, eternizat la conducerea acestei institutii. De aproape zece ani, generalu Silviu Predoiu conduce efectiv serviciul romanesc de spionaj, dar scriptic numai din pozitia de director adjunct. Numirea efectiva a generalului Silviu Predoiu ca director al SIE s-a lovit pina acum de un singur impediment: acesta nu s-a hotarit sa treaca in rezerva. Aceasta miscare a lui Predoiu era necesara avind in vedere, pe de o parte, traditia de peste 20 de ani,de cind la conducerea SIE s-au aflat doar civili si, pe de alta parte, necesitatea demilitarizarii urgente a serviciului de spionaj. De altfel, demilitarizarea serviciilor secrete este un deziderat neatins inca, desi reprezinta un angajament luat in fata Uniunii Europene.

In CV-ul oficial, Predoiu, care este nascut in 1958, uita sa mentioneze anul in care a fost trecut pe statul de plata al serviciului secret. Absolvent al Facultatii de Geologie-Geografie, actualul sef al SIE a urmat in perioada 1987-1989 un „curs de informatii externe”. Ce nu spune Predoiu este ca astfel de cursuri nu se faceau decit la scoala de la Gradistea, o adevarata pepiniera de securisti. Cert este ca din 1990 el devine „ofiter operativ contraspionaj extern”. Interesant este ca generalul Predoiu a fost atras si de mass-media, absolvind in 1993 un curs de jurnalism.

Fostul ofiter de Securitate a mai preluat timona SIE de la ceilalți doi directori civili, care au fost fortati de presedintele Traian Basescu sa isi dea demisia. Este vorba despre Gheorghe Fulga, caruia i s-a cerut demisia dupa fuga lui Omar Hayssam, si de Claudiu Saftoiu, care a fost fortat sa paraseasca postul de director dupa doar sase luni, din cauza unei declaratii neclare, dar care a produs un imens scandal.

Surse din Administrația Prezidențială sustin ca Predoiu avea promisiunea ferma a numirii ca director plin cind a intervenit desemnarea lui Saftoiu. De asemenea, directorul adjunct al SIE s-ar fi laudat, nu o data, ca lucreaza direct cu seful statului si ca Saftoiu nici nu conteaza. Ce-i drept, Predoiu si-a dovedit utilitatea, spun aceleasi surse, in perioada crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak. (C.O.)

Senatorul Valer Marian a adresat de la tribuna Parlamentului României o interpelare cu privire la generalul Silviu Predoiu, pe care o puteți reciti aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.