Generalul Terente Merce, consilier la Cotroceni sau Bătrînul la care ajungeau banii clanului Bercea Mondial?

Mărturisirile procurorului Eugen Iacobescu, cel dat afară din Parchet pentru că a luat urma infracțiunilor la nivel înalt, au făcut mai multe trimiteri la un personaj isterios,numit Bătrînul. La acesta acasă erau duse sumele de bani pentru plata eliberării lui Bercea Mondial. Mircea Băsescu, fratele președintelui României, a fost identificat ca prima filieră,Bătrînul, a doua, iar un grup infracțional (unii dintre ei tot din Oradea) a treia.

Prin intermediul acestor trei filiere țiganii din Drăgănești Olt au plătit sume uriașe spre a obține eliberarea șefului de clan. Din analiza datelor de pînă acum și pe baza unor informații primite ”pe surse”, Bătrînul din dezvăluirile procurorului ar fi nimeni altul decît consilierul prezidențial Terente Merce. Acesta fost cap al serviciului de informații Doi și un sfert și a fost promovat inexplicabil la Cotroceni. În înregistrările difuzate de Antena 3,cei din clanul Bercea Mondial vorbesc despre unii care l-ar putea distruge și pe Băsescu pentru că sunt mai tari decît el. Ciudat este faptul că în ciuda banilor transmiși pe această filieră, familia lui Bercea Mondial nu s-a plîns niciodată de ea. Nu a
cerut restituirea banilor și nu l-a menționat pe Bătrînul în nici o declarație dată în fața anchetatorilor.

Zilele trecute am publicat varianta Eugeniu Petrescu, fost ofițer de securitate,omul din umbra PDL,despre care s-a mai scris că era placa turnantă pe care se învîrteau banii negri pentru PDL. Ipoteza Terente Merce cîștigă însă teren. Decorarea exagerată și fără justificare a lui Terente Merce, zvonurile din lumea țigănească și politică,dar mai ales trimiterile la o rețea infracțională de stoarcere de bani în numele puterii duc acum spre generalul decorat de Traian Băsescu exact în perioada în care Clanul Bercea umbla cu sacoșele cu bani prin București
și Constanța pentru a plăti cash eliberarea Mondialului din Drăgănești Olt. (Tina Răuț)


Republicăm un articol din Cotidianul.ro, despre Terente Merce, apărut în
2012, imediat după decorarea suspectă a generalului de Bihor, care, după
toate probabilitățile ar putea fi Bătrînul,sau unul dintre Bătrînii care au intermediat în Justiție sau la Cotroceni. Mărturisirile procurorului Eugen Iacobescu au fost lacunare,cel puțin pînă acum.

Băsescu T. nu mai are pur și simplu nici un fel de opreliște: și-a avansat în grad propriul consilier pe probleme de securitate. Și nu pe oricare, ci pe unul care a fost nici mai mult nici mai puțin decât comandantul controversatului și temutului serviciu secret al M.I., generalul Terente Merce.

Astfel, individul care uzurpă moral demnitatea de președinte al României i-a dat din desaga sa de grade, gradul profesional de chestor-şef de poliţie chestorului principal de poliţie Terente Merce, din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Încadrat consilier la Departamentul Securității de la Cotroceni, Merce este detașat de la MAI.

Temutul şi controversatul comandant al serviciului secret al Ministerului de Interne, filiala Bihor (prietenii ştiu de ce tocmai Bihor, mai ales după comportamentele din ultima perioadă ale uneia dintre slugile băsiste), Terente Merce, a fost numit consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale la Serviciul Securităţii Naţionale.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, vineri, decretul prezidenţial privind “încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general de poliţie Ardelean Virgil cu Ministerul Administraţiei şi Internelor”. Cu alte cuvinte “Vulpea”, cum este alintat Ardelean, a fost scos la pensie. Discret, şeful statului român a păstrat la Administraţia Prezidenţială o urmă a “Vulpii”.

Mai precis, pe controversatul ex-comandant al filialei din Oradea a serviciului secret al MAI (“Doi şi-un Sfert” cum mai este alintat), Terente Merce. Omul de încredere al lui Ardelean. Ardelean şi l-a şi adus pe Merce, în ministeriatul lui Vasile Blaga, în centrala de la Bucureşti a aceluiaşi serviciu secret.

A fost odată Vulpea

Aşa dar, unul dintre cele mai controversate personaje ale României post-decembriste chestorul general de poliţie Virgil Ardelean, fost şef al serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi-a încheiat cariera sub arme, vineri, o dată cu decretul de trecere în rezervă iscălit de Traian Băsescu. Lui Ardelean i-au fost puse în sarcină felurite episoade tulburi din devenirea post decebristă a României. Calităţile sau defectele sale, tipice pentru celebra vieţuitoare a pădurii, i-au adus porecla “Vulpea”.

Ardelean şi Merce, uniţi doar prin “Doi şi-un Sfert”?

Presa din Transilvania (Buna ziua Ardeal, Jurnalul de Bihor etc) a scris de-a lungul anilor despre strânsa legătură dintre Ardelean şi generalul, chestorul după demilitarizarea Poliţiei, Terente Merce, comandant al sucusalei Bihor a celebrei UM 0215 la început (de unde şi porecla de “Doi şi-un Sfert”), apoi UM 0962, după o reorganizare. Adică serviciul secret al MAI. Azi, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Mai concret, omul de la Bihor al lui Ardelean era Merce. Şi nu doar atât. Între ei era o relaţie aşa de bună că Merce a fost adus pe postul de locţiitor al comandantului Direcţiei Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI.

Răutăţi de-ale opoziţiei, cu şi despre Merce&Ardelean

La începutul lunii noiembrie, senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, a prezentat, în plenul Senatului o declaraţie politică intitulată “Poliţia PDL-istă”. În text, senatorul social-democrat se referea, printre altele, şi la Terente Merce şi la Vasile Blaga, unul dintre liderii pedelişti foarte apropiaţi de Traian Băsescu:

”Nu l-a uitat nici pe bunul său prieten Terente Merce, care a fost mulţi ani şeful SIPI (UM 0962) Bihor şi l-a ajutat în protejarea amicilor săi afacerişti. Cercetat pentru fapte de corupţie şi implicat în numeroase scandaluri (intervenţii sau chiar recuperări făcute în interesul unor afacerişti locali, muşamalizări de dosare), acest Terente a fost promovat de Blaga chestor şi adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) în timpul ministeriatului anterior de la Interne (2005-2007)”.

Ziua şi Vulpea. Plus Merce

Şi ziarul Ziua îi consacra, în articolul “Puii Vulpii” din 29 iulie 2006 – păstrat în arhiva portalul de ştiri 9am.ro -, rânduri consistente rămasului special printre activi al lui proaspătului civil rezervist Ardelean. Rămas special nu oriunde, ci la curtea lui Băsescu.

“Terente Merce, fost sef al diviziei bihorene a „doi si-un sfert”, personaj controversat care si-a inceput cariera ca militian la Biroul economic al Militiei Beius, de unde a fost zburat la Oradea dupa ce, impreuna cu seful sau, au scapat de raspundere penala un comerciant cu o lipsa de 1,2 milioane de lei in gestiune. Dupa 1989, Merce a ajuns adjunct al Politiei municipiului, iar din 1999 a fost numit seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna, UM 0962. Virgil Ardelean l-a considerat mereu pe Terente Merce un om de baza si i-a intins o mana de ajutor ori de cate orui acesta a avut nevoie. In plan personal, Vulpea l-a inaintat pe Merce pe postul de adjunct al Unitatii de Afaceri Interne care se va numi in final Directia Generala de Combatere a Coruptiei Interne si Standarde Profesionale (D.G.C.C.I.S.P.), subordonata Ministerului de Interne. Basca i-a legitimat pozitia, intr-un moment in care era aprig contestat, participand ca invitat de vaza la nunta fiicei acestuia, nasita, printre altele, de un afacerist dubios oradean, Radu Pentie, de care il leaga o veche prietenie. Prietenie cimentata de ajutorul pe care i l-a dat Merce acestuia cand a tras sfori pentru matrasirea unui dosar de urmarire informativa intocmit de catre fostul Serviciu de Combatere a Crimei Organizate din IJP Bihor si denumit „Columna”, in care erau descrise amanuntit toate mismasurile facute de Pentie ce vizau infractiuni precum evaziunea si contrabanda cu alcool. La cazierul curat al afaceristului a contribuit, probabil, si spaga consistenta varsata unor personaje din Politie, Procuratura si Justitie, ale caror nume erau trecute intr-un caiet de protocol al firmei sale. Printre persoanele respective se afla, potrivit politistilor care au intocmit dosarul „Columna”, si colonelul Terente Merce, care ar fi facut in favoarea patronului diverse servicii, mergand de la musamalizarea unor dosare pana la recuperari de datorii.”

Mici atenţii cu grade, de la Băsescu pentru Merce

Traian Băsescu a fost foarte atent cu Terente Merce. Pe 1 decembrie l-a avansat la gradul de chestor principal de poliţie, după cum anunţa însăşi Administraţia Prezidenţială.

Aşa avansat în grad militar cum era Merce, Traian Băsescu l-a mai lovit cu încă unul, dar civil.

Două săptămâni mai târziu, Băsescu îl cadorisea pe Merce, nici mai mult nici mai puţin decât cu “Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler cu însemne pentru militari”.

Ce-i uneşte Vasile Blaga şi pe Terente Merce ?

Primul, fost consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională, ex-şef al Vămii Bihor, şi actual ministru al administraţiei şi internelor.

Al doilea, fost comandant al Serviciului Secret al MAI filiala Bihor, ex-director adjunct al centralei aceluiaşi serviciu secret şi actual “consilier grad I A gradaţie 5” din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

Scrie cu litere de aur pe site-ul OviDan:
„«Un exemplu de luptător adevărat, stâlp de speranţă al comunei, un nume, care nu mai trebuie prezentat, un exemplu şi un simbol, un om de valoare» sunt câteva dintre apelativele care s-au vehiculat în luările de cuvânt la adresa dlui ministru, Vasile Blaga; printre vorbitori: (…) fraţii Viorel şi Ioan Micula, (…) ing. Traian Purle (unul din „dezrădăcinaţii” satului ministrului, primul absolvent de facultate din Petrileni), (…), consilierul prezidenţial, Terente Merce (din Ghighişeni) (subl.ns.- n.r.)”.

Numele lui Terente Merce a apărut şi megascandalul arhivelor Serviciului Secret al MAI, în care se spunea că documente ale acestui serviciu au fost folosite în lupta politică din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Vicepreşedintele PDL, Marian Vanghelie, acuzat că este implicat în acel scandal a acuzat, la rându-i, implicarea lui Merce. “Social-democratul a declarat ca printre cei implicati in copierea de documente de la DGIPI s-ar numara si chestorul Terente Merce, fost sef la „Doi si-un sfert” si consilier prezidential. „Domnul chestor Merce a fost in locul potrivit la momentul nepotrivit”, a afirmat Vasile Blaga, precizand insa ca Merce nu a avut nimic de-a face cu documente din arhiva”, scria HotNews.

Nici până astăzi, tenebroasa afacere nu a fost lămurită. Merce a fost avansat şi decorat.

Apelul la justiţie pentru leafă

Merce s-a numărat printre cei care au dat statul român în judecată pentru neplata măririlor de lefuri, fiind reclamantul cu numărul 648 în dosarul 4548/2/2007 soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect “refuz acordare drepturi”. (Cristian Oprea)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.