Geniul negocierii

Dacă am vrea să ne imaginăm două personaje care au negociat afacerea Microsoft România, scena ar fi extrem de simplă: voi ne garantați un contract de exclusivitate, pe zece ani cel puțin, iar noi vă garantăm în acest interval de timp sumele de bani care să vă acopere toate cheltuielile de partid și în campaniile electorale.

Fie că a fost așa (sau nu) scena din realitate, cert este că vreme de zece ani așa s-au derulat lucrurile. Cine ar fi putut fi cele două personaje? Băsescu și Bill Gates? Băsescu și ambasadorul SUA la București? Băsescu și directorul Microsoft pentru Europa? Oricum ai alege cuplul de personaje, președintele României nu putea lipsi din acest dialog, fie și dacă ar fi trimis la negocieri un om de încredere. Cine a citit denunțul fostului ministru Gabriel Sandu a înțeles deja că afacerea Microsoft România a avut nevoie de protecția SRI (dacă nu și de complicități vinovate în interiorul SRI), ceea ce nu se putea obține fără acordul președintelui (dacă nu și cu vinovata lui complicitate).

Acum avem și informația bombă din afara României: operațiunea Microsoft România a fost oprită de Microsoft, din prudență, căci românii cumpărau deja mai multe servere decât cantitatea de calculatoare pe care le utilizau, iar Microsoft tocmai ieșise dintr-un mare scandal judiciar în SUA. Un nou scandal ar fi dus la delistarea firmei pe Bursa de la New York.

La București, panică! DNA s-a grăbit să deschidă un dosar, crezând (greșit) că Microsoft era supus unei noi urmăriri penale, și anume pentru corupție, în China, Bulgaria și România. Atât de profesionist era Coldea!!! Mult prea târziu a aflat Coldea că știrea de presă despre corupția Microsoft fusese creată la firma de PR a corporației, anume spre a putea opri „afacerea“ din România. Când s-a lămurit Coldea, n-a mai știut cum să minimalizeze dosarul DNA.

Până la denunțul lui Gabriel Sandu, care l-a maximizat. „Geniul“ negocierii inițiale s-a întâlnit, în cele din urmă, cu geniul unei firme de PR, dar și cu lipsa de geniu profesional a generalului Coldea. Iar forma nebună a unui geniu al hazardului moral face ca această megaafacere de corupție internațională să fi fost și azi secretă, dacă „profesionistul“ Coldea n-ar fi greșit interpretarea știrii false prin care Microsoft s-a extras din joc. Dar iată că jocul s-a jucat singur mai departe, iar acum, prin Gabriel Sandu, poate anihila toată prudența mai marilor Microsoft. Putem înțelege acum și de ce l-a lăsat CIA din mână pe cel mai protejat om din SRI al agenției: i-a dat informații proaste despre Microsoft, iar protejatul s-a grăbit să le transforme într-un dosar preventiv, însă n-avea ce preveni, căci în SUA nimeni nu ancheta corupția de la Microsoft.

Pe baza informației despre operațiunea Microsoft de ieșire din contractual cu România, putem reconstitui panica de la București:

– Coldea cere CIA detalii despre știrea cu privire la anchetarea Microsoft pentru corupție;
– CIA, păcălită, confirmă știrea;
– Coldea cere detalii despre urmărirea penală;
– CIA îi răspunde că, în SUA, actele de urmărire penală sunt secrete chiar și pentru… CIA;
– Coldea se teme că Justiția americană va afla schema corupției din afacerea Microsoft România și îi dă ordin lui Dinu Pescariu să facă un autodenunț ca să poată porni un dosar DNA și să o ia înaintea americanilor;
– românii află astfel despre cea mai mare afacere de corupție investigată vreodată de DNA;
– Microsoft află că DNA a pornit o anchetă și cere să se oprească acest dosar (probabil prin ambasadorul SUA la București) la etapa luării de mită, fără să se mai ajungă și la darea de mită.

De unde să fi știut echipa de PR de la Microsoft că la București șeful operativ al SRI, implicat până în gât în corupția Microsoft, putea ordona deschiderea de dosare penale? Dar mai ales, de unde să fi știut echipa aceea că generalul Coldea e un diletant fricos care lucrează cu informații prost verificate?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.