Geoană îi îndeamnă pe Dragnea şi Grindeanu la înţelepciune şi dialog

Fostul lider PSD Mircea Geoană consideră că moţiunea de cenzură poate fi şi trebuie să fie evitată „cât nu este prea târziu”.

„Ca fost preşedinte al acestui mare partid, simt că este cazul să îi îndemn pe cei care astăzi sunt personajele principale în această criză politică la înţelepciune şi dialog. Stabilitatea politică trebuie găsită în interiorul PSD, nu în afara lui. PSD a intrat, din nou, în centrul atenţiei interne şi internaţionale din motive greşite. Un partid care a câştigat alegerile parlamentare de o manieră zdrobitoare are ca misiune exclusivă o guvernare eficientă, stabilă şi aplecată către nevoile reale ale ţării. Absenţa unei opoziţii parlamentare credibile nu trebuie să fie o încurajare pentru crearea unei opoziţii în interiorul partidului”, a afirmat Geoană.

Mircea Geoană este de părere că „după toate indiciile, moţiunea de cenzură de miercuri va trece”, dar costurile politice şi de reputaţie pentru partid şi pentru guvernare vor fi însemnate de toate aceste acţiuni din interiorul PSD.

„Vor fi exorbitante. Problemele de reputaţie vor costa PSD-ul acum şi la alegerile atât de importante care vor veni în 2019 şi în 2020. Pentru că nimeni nu va ierta un partid care are la dispoziţie toate ingredientele pentru o guvernare de succes şi ratează acest lucru. PSD nu a fost lipsit de tensiuni între liderii săi de-a lungul timpului. Vă vorbesc din experienţă. Însă, excluderile şi războaiele fratricide nu conduc nicăieri. Ele lasă urme, şubrezesc încrederea, solidaritatea şi capacitatea de mobilizare în momente critice. Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu sunt doi lideri maturi, care pot depăşi fierbinţeala şi patima unui moment incendiar. Încă nu este prea târziu ca focul care mistuie partidul de guvernământ şi ultimul mare partid de Stânga din această parte a Europei să fie stins. Există loc în PSD pentru toţi liderii săi’”, consideră Geoană.
Totodată, fostul lider PSD consideră că premierul Grindeanu ar trebui să renunţe „la aventura fără viitor în care a fost încurajat să intre şi să demisioneze”.

„Locul său este în conducerea PSD şi într-un nou Guvern PSD-ALDE, şi nu în afară. Liviu Dragnea dă, în aceste zile, adevăratul său test de maturitate politică. Un lider de mare partid trebuie să lase de la sine pentru ca binele general să triumfe şi să înţeleagă că într-un partid democratic pot co-exista mai mulţi lideri, opinii sau curente de gândire. Indiferent de orice alt considerent, el este liderul care a condus partidul la cel mai mare scor din istoria PDSR-PSD. Cu meritele pentru această victorie zdrobitoare vine şi o responsabilitate pe măsură. PSD are datoria să numească un nou prim-ministru PSD şi cea mai competitivă garnitură guvernamentală. Nu mai e loc de improvizaţii. Momentul internaţional e mult prea propice pentru a nu fi fructificat în interesul României şi al românilor. Niciodată America şi Europa nu au avut atâta nevoie de o Românie performantă şi stabilă ca în aceste momente de reaşezare globală. Stabilitatea politică şi coerenţa guvernamentală sunt precondiţii pentru succesul întregii ţări, dincolo de politică sau interese partizane. Apelul meu către toţi cei care simt social-democrat e să pună capăt, prin dialog şi înţelepciune, unui război în care liderii, partidul şi ţara pot pierde, deopotrivă!”, a încheiat Mircea Geoană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marina Dumitru 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.