Geoană: Rusia nu poate juca la nesfârşit acest joc

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, joi, referindu-se la noua reducere a livrărilor de gaze operată de Gazprom, că Rusia nu poate juca la nesfârşit acest joc, întrucât principala resursă pentru vistieria Moscovei o reprezintă tocmai exporturile de energie, transmite MEDIAFAX.

”În acelaşi timp, Rusia nici nu poate juca la nesfârşit acest joc, pentru că principala resursă pentru vistieria Moscovei şi a Federaţiei Ruse sunt tocmai exporturile de energie. Dacă Rusia îşi omoară exporturile către Europa, nu poate compensa cu exporturile către China sau alte zone ceea ce Europa nu mai doreşte sau nu mai este în situaţia să importe”, a spus Geoană.

El a arătat că noua reducere a livrărilor de gaze operată joi de Gazprom reprezintă ”un fel de skanderbeg pe care Rusia îl face cu Occidentul” şi a spus că există atât semne de preocupare, dar şi semnale pozitive în legătură cu acest subiect.

”Există şi semne de preocupare despre această reducere a gazelor către Polonia, parţial şi către noi, şi despre ameninţarea cu întreruperea alimentării Ucrainei şi, prin Ucraina, a Europei cu gaze naturale din Federaţia Rusă, dar sunt şi semnale ceva mai pozitive. Întâlnirea dintre comisarul european pentru energie, Guvernul Ucrainei şi Gazprom pare să fi găsit un început de soluţie financiară şi politică la riscul foarte mare ca Rusia, în această logică neoimperială, să se apuce să întrerupă robinetul de gaz”, a spus Geoană.

Fostul ministru de Externe şi-a exprimat speranţa ca în cele din urmă la Kremlin să se înţeleagă faptul că acest război politic, economic şi psihologic cu Occidentul nu este o carte câştigătoare.

”Nu există nicio formă de comparaţie între puterea economică relativ modestă a Rusiei şi puterea economică a Occidentului. Rusia are un PIB la nivelul Olandei şi o economie foarte puţin diversificată. Un război economic prelungit pe care nu-l dorim, pe care îl dorim încetat cât mai rapid, nu aduce deservicii atât de mari ţărilor europene sau SUA, ci în principal economiei şi nivelului de trai din Federaţia Rusă”, a spus Geoană.

Potrivit lui Geoană, Federaţia Rusă îşi va schimba actuala direcţie de acţiune dacă Europa va sta unită, iar Europa şi America vor fi în continuare sincronizate în politica lor vizavi de Federaţia Rusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.