George Maior, în vacanță cu Coldea și Sebastian Ghiță

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat miercuri seară, după audierea directorului Eduard Hellvig, că au fost confirmate vacanțele familiei Coldea cu Sebastian Ghiță.

”Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a declarat Ţuţuianu, la finele audierii în comisie a directorului SRI.

Țuțuianu a mai spus că George Maior, șeful SRI la acel moment, a fost împreună cu Sebastian Ghiță și Florian Coldea în vacanța din Toscana, Italia.

”Domnul George Maior a dat comisiei de control intern (a SRI – nr.) anumite explicaţii. Nu au fost împreună, de exemplu, în Insulele Seychelles. Nu există această informaţie. În Toscana, da”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Întrebat dacă şi Vasile Dîncu a fost audiat de către comisia internă a SRI, Adrian Ţuţuianu a precizat: ”Nu, nu a fost audiat domnul Dîncu. Cunoaşteţi, din ce s-a spus în spaţiul public, că a fost prezent în excursia din Toscana”.

În ce priveşte veridicitatea documentelor prezentate de familia Coldea, Ţuţuianu a spus: „Nu am putut astăzi să clarificăm dacă sunt reale sau nu. Nu sunt indicii că ar fi documente false”.

Acesta a mai precizat că, în interiorul SRI, a fost verificată şi soţia lui Florian Coldea, care este colonel SRI. Țuțuianu a mai precizat că Victor Ponta, Sebastian Ghiță și generalul Florian Coldea ar putea fi audiați la Comisia parlamentară de control a Serviciului.

„Mi s-au pus la dispoziție date din care rezultă că SRI a făcut zeci, sute, pe unele zone, din 2000 până astăzi, de informări către persoane care au calitatea de beneficiar legal de informații sau a transmis informațiile necesare către organe de cercetare penale, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic-Brașov. De aceea am spus că ne-am propus să analizăm în ce măsură este necesară și audierea altor persoane. Ca să fiu și mai concret, dacă domnul Ghiță ar fi aici, cred că ar fi util să fie audiat de Comisia de control parlamentar. Domnul Coldea — am putea ajunge la concluzia, după ce analizăm toate datele, că ar putea fi chemat pentru audiere la Comisia de control parlamentar. Domnul Victor Ponta ar putea fi de asemenea, pentru că s-a făcut referire la domnia sa legat de mai multe subiecte, chemat la comisia de control parlamentar”, a declarat Adrian Țuțuianu.

În ce-l privește pe Sebastian Ghiță, Ţuţuianu a explicat că fostul deputat a participat la evenimente ale SRI în ultimii patru ani ca membru al acestei comisii, iar în perioada 2010-2012 a fost considerat de SRI o persoană cu „informaţii de interes” pentru securitatea naţională.

Comisia a cerut lămuriri și despre vancaţele exotice petrecute de generalul SRI Elena Istode cu familia lui Cristian Rizea.

După cum cunoașteți, în presă au apărut câteva fotografii, doamna general a fost prezentă în activități să spunem turistice. Deci doamna general a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii la Nisa și Monaco. Era normal să se declanșeze o anchetă internă în cadrul SRI, după cum era normal ca noi comisia să solicităm să fie lămurite aceste lucruri. Din datele puse la dispoziție de comisie rezultă că a fost prezentă, împreună cu familia Rizea, în Monaco și la Nisa, că o parte importantă, cheltuielile au fost suportate de doamna general și că aceste relații au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general, respectiv doamnei Rizea și că aceste activități, aceste concedii, au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne de lucru„, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.