George Soros: Salvați refugiații pentru a salva Europa

Criza refugiatilor împingea deja Europa spre dezintegrare când, pe 23 iunie, a ajutat la ieșirea Marii Britanii din UE. Criza refugiaților și calamitatea Brexitului pe care a generat-o au întărit mișcările xenofobe, naționaliste care vor încersa să câștige o serie de alegeri ce urmează – inclusiv alegerile naționale din Franța, Olanda și Germania, din 2017, un referendum în Ungaria privind politica europeană a refugiaților și repetarea alegerilor prezidențiale din Austria”, scrie George Soros pentru Project Syndicate.

În loc să se unească și să opună rezistență acestei amenințări, statele membre UE au devenit tot mai puțin dispuse să coopereze. Urmăresc politici ale migratiei egoiste, care lasă greul pe umerii vecinilor – cum ar fi ridicarea de garduri la frontieră – politici care dăuneză statelor membre și subminează standardele mondiale ale drepturilor omului.

Răspunsul parțial dat până acum crizei refugiaților, culminând cu acordul dintre UE și Turcia pentru a reduce fluxul de refugiați din Estul Mediteranei, suferă din cauza a patru erori fundamentale. Prima, răspunsul nu este cu adevărat european; acordul cu Turcia a fost negociat și impus de cancelarul Angela Merkel. A doua, acest răspuns este subfinanțat în mod grav. Al treilea, a transformat Grecia într-o adevărată tabără, lipsită de facilitățile necesare.

Cel mai important, răspunsul nu este unul voluntar. UE încearcă să impună cote cărora statele membre li se opun cu putere, forțându-i pe refugiați să meargă în țări unde nu sunt bineveniți și unde nu doresc să meargă, în timp ce refugiații care au intrat ilegal în UE sunt expulzați înapoi în Turcia.

Este regretabil, pentru că UE nu poate supraviețui fără o politică cuprinzătoare a azilului și migrației. Actuala criză nu va fi singulară; ea anunță o perioada de migrație intensă în viitor, datorită mai multor cauze. Este vorba de criza demografică din Europa și de explozia populației în Africa, de conflictele militare din regiune și de schimbarile climatice.

Acordul cu Turcia a fost unul problematic de la început. Premisa înțelegerii – că migranții care caută azil pot să fie expulzați legal în Turcia – este total eronată. Turcia nu este o ”țară terță sigură” pentru majoritatea refugiaților sirieni, în special după puciul eșuat din iulie.

Cum ar trebui să arate o abordare comprehensivă? Oricare ar fi forma sa finală, ea trebuie să se bazeze pe șapte elemente.

Primul, UE trebuie să primească un număr considerabil de refugiați chiar de pe linia frontului, într-un mod ordonat si sigur. Aceasta ar fi mult mai acceptabil pentru populație decât dezordinea de acum. Dacă UE s-ar angaja să primească până la 300.000 de refugiați anual, cei mai multi refugiați ar considera că șansele lor de a ajunge în Europa sunt suficient de mari cât să nu încerce să ajungă aici în mod ilegal – o acțiune care nu le-ar mai permite obținerea statutului de azilant.

Al doilea, UE trebuie să preia controlul asupra frontierelor. Aproape nimic nu sperie și nu alienează populația mai mult decât scenele de haos.

Al treilea, UE trebuie să găsească suficiente fonduri pentru a finanța o politică a migrației. Se estimează că va fi nevoie de cel puțin 30 de miliarde de euro pentru câțiva ani, iar beneficiile investirii unei sume mari de bani înainte și nu după mai mulți ani sunt uriașe.

Al patrulea, UE trebuie să pună bazele unui mecanism pentru protecția frontierelor, pentru verificarea cererilor de azil și pentru relocarea refugiaților. O politică europeană unică pentru azil va descuraja cumpărarea dreptului de azil și va reclădi încrederea între statele membre.

Al cincilea, este nevoie de un mecanism pentru relocarea refugiaților. UE nu poate forța statele membre să accepte refugiații pe care nu-i doresc și nu-i poate forța pe refugiați să meargă acolo unde nu doresc. Un mecanism precum cel din Canada ar permite acest lucru.

Al șaselea, UE trebuie să sprijine mult mai mult țările care găzduiesc refugiați și trebuie să fie mai generoasă în relația cu Africa. În loc să folosească fondurile de dezvoltare pentru a-și atinge propriile interese, UE ar trebui să propună acorduri bazate pe necesitățile statelor care primesc acești bani. Aceasta înseamnă crearea de locuri de muncă în țările de origine ale refugiaților, ceea ce ar reduce presiunea migratorie asupra Europei.

Ultimul element ține de eventuala creare a unui mediu primitor pentru imigranții economici. Având în vedere că populația Europei îmbătrânește, beneficiile pe care le aduce migrația depășesc cu mult costurile integrării imigranților. Toate datele susțin că migranții pot contribui semnificativ la inovare și dezvoltare, daca li se dă șansa să facă asta.

Aplicarea acestor șapte principii este esențială pentru a calma fricile publice, pentru a reduce fluxurile haotice de refugiați, pentru a ne asigura că nou veniții sunt pe deplin integrați, pentru a stabili legături reciproc avantajoase cu statele din Orientul Mijlociu și din Africa și pentru a îndeplini obligațiile umanitare internaționale ale Europei.

Criza refugiaților nu este singura pe care trebuie să o înfrunte Europa, însă este cea mai urgentă. Dacă se poate face un progres semnificativ în această privință, atunci celelalte probleme – de la criza datoriilor din Grecia și până la consecințele Brexitului sau provocarea venită dinspre Rusia – vor fi mai ușor de rezolvat. Elementele trebuie puse la un loc, iar șansele de reușită rămân mici. Însă atât timp cât există o strategie care poate avea succes, toți cei care vor ca UE să supraviețuiască ar trebui să o susțină.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.