Germania a ales calea anti-Trump

Contracandidatul social-democrat al Angelei Merkel la alegerile generale din luna septembrie rămâne fără teme electorale de forță. Martin Schulz a vorbit în campanie despre justiție socială, despre taxe mai mari pentru germanii bogați, însă soliditatea economiei germane din ultimii ani și rata redusă a șomajului au făcut ca aceste teme să nu aibă ecou. Partidul Social Democrat, care era cotat în aprilie cu un procent în fața Uniunii Creștin Democrate a lui Merkel, a ajuns acum la 15% în spatele conservatorilor. Schulz trebuia să găsească o cale de atac și aceasta a fost retorica anti-Trump.

În timpul unui miting electoral de la Dortmund, Schulz a criticat-o pe Angela Merkel pentru că a fost prea vagă în exprimare, când a declarat că perioada încrederii în relația cu SUA „este întrucâtva încheiată“. „Nu știm dacă ne putem baza pe SUA, dar știm bine că nu ne mai putem baza pe un președintele nestatornic ca Donald Trump“, a spus Schulz, care cu o zi înainte spunea că „Trump, Putin și Erdogan se comportă ca niște autocrați“. Social-democratul a mai criticat-o pe Merkel că nu a respins ferm „ultimatumul“ lui Trump care cere contribuții de 2% din PIB-ul Germaniei pentru Apărare. „Nu suntem pregătiți să ne predăm acestei logici trumpiene a cheltuielilor pentru apărare, ci trebuie să ne alegem propria cale.“

În plus, Schulz a fost însoțit la mitingul de duminică de fostul cancelar Gerhard Schroeder, aflat acum pe statele de plată ale monopolului rus Gazprom, în proiectul gazoductului ruso-german Nordstream. Gerhard Schroeder a declarat, la Dortmund: „Nu poate exista pace și stabilitate în Europa dacă nu avem relații raționale cu marele nostru vecin, Rusia“. Schulz a salutat refuzul lui Schroeder de a implica Germania în invazia Irakului, în 2003, spunând că a fost „un capitol glorios din istoria germană“, și sugerând că la fel ar trebui să facă și cancelarul Merkel, refuzând majorarea bugetului Apărării. Candidatul social-democrat a mai avertizat că Europa se poate îndrepta spre o periculoasă cursă a înarmării.

Angela Merkel a avut întâlniri dezastruoase cu președintele Donald Trump, atât la Casă Albă, cât și la recentul summit NATO de la Bruxelles. Guvernul Merkel a avertizat recent SUA că va lua „contramăsuri“ împotriva unei legi adoptate de Senatul american, care ar lovi proiectul energetic ruso-german Nord Stream II. Angela Merkel, în tandem acum cu președintele francez Emmanuel Macron, este motorul din spatele proiectului unei Europe a Apărării, care poate marca renunțarea Europei la umbrela de securitate americană oferită de NATO. Martin Schulz, unica alternativă la conducerea Germaniei, cere însă o poziție și mai dură față de administrația SUA și este și mai devotat proiectelor federale europene și mai deschis către Moscova decât actualul cancelar. Pentru statele din Europa de Est, acolo unde parteneriatul cu SUA este mai bine privit, alegerile din luna septembrie vor fi între o Germanie anti-Trump și una foarte anti-Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.