Germania găzduieşte Festivalul Internaţional Clara Haskil

Festivalul Internaţional Clara Haskil se va deschide la finalul acestei luni, pe 29 septembrie, într-o ediţie itinerantă în Germania, la Hamburg.

Potrivit unui comunicat, iniţiatoarea proiectui este pianista Alina Azario, cea care în urmă cu doi ani a iniţiat, la Sibiu, festivalul internaţional de muzică clasică ce poartă numele remarcabilei pianiste de origine română Clara Haskil: „Este o onoare, un privilegiu, dar şi o mare responsabilitate să lansez proiectul meu de suflet, Festivalul Clara Haskil, în oraşul în care locuiesc. Le mulţumesc tuturor celor care fac ca acest eveniment să fie posibil!”.

Două spaţii culturale de prestigiu din Hamburg, Laeiszhalle klein şi Mendelssohn-Saal, Hochschule für Musik und Theater, oferă ocazia iubitorilor de muzică clasică să ia parte la 3 seri memorabile construite în jurul numelui Clara Haskil şi al muzicii lui Enescu.

Astfel, pe 29 septembrie, începând cu ora 20.00, la prestigioasa Laeiszhalle klein Hamburg, considerată „templul muzicii clasice” din oraş, va avea loc spectacolul-lectură şi muzică care îşi propune să „povestească” scenic prietenia dintre Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Pe lista artiştilor care vor susţine programul serii de 29 septembrie se numără actriţa Anna Schieber, alăturii de pianiştii Mauro Lo Conte, Alina Azario şi Hubert Rutkowski.

În cea de a doua zi a Festivalului, pe 30 septembrie, iubitorii de muzică din Hamburg vor avea şansa de a-l asculta pe violoncelistul de origine română Valentin Răduţiu – laureat al Concursului Internaţional George Enescu ediţia 2011 şi cel care va deschide ediţia din acest an a competiţiei –, alături de pianistul de origine suedeză Per Rundberg, într-un program care include piese scrise de Boccherini, Mendelssohn, Enescu şi Bartok. Concertul are loc la Mendelssohn-Saal, Hochschule für Musik und Theater, începând cu ora 19.30.
Raluca Știrbăţ, pianista care a iniţiat campania pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni, este numele înscris pe afiş pentru cea din urmă zi a Festivalului, 1 octombrie: Liszt şi Enescu, de la ora 19.30, la Mendelssohn-Saal – Hochschule für Musik und Theater. Intrarea la toate concertele festivalului este liberă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.