Germania nu poate aplica măsurile de austeritate impuse altor state UE

Când participă la summiturile europene, mesajul constant al Angelei Merkel este austeritate, austeritate, austeritate. Se pare însă că Merkel nu a afost însă la fel de strictă când a venit vorba de propria ţară, scrie Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, guvernul federal de la Berlin nu a reuşit să ajungă nici măcar la jumătate din economiile propuse la buget. Guvernul coaliţiei creştin-democraţilor liberalilor nu a reuşit să aplice decât 42% din măsurile pentru reducerea cheltuielilor. Faţă de economii de 11,2 miliarde de euro, guvernul nu a realizat decat unele de 4,7 miliarde de euro.

Pentru 2012, din măsurile necesare pentru economisirea a 19,1 miliarde de euro, guvernul Merkel a aplicat mai puţin de jumătate, iar pentru 2013 nu s-a convenit decât pentru o treime din măsurile de austeritate necesare, în condiţiile în care în această luna trebuie stabilit proiectul de buget pentru anul viitor.

Cancelarul Angela Merkel a numit noul tratat fiscal european „o piatră de hotar în istoria UE”, însă Berlinul, cu a sa mult lăudată disciplină fiscală, se va prezenta la Bruxelles cu întârzieri considerabile în aplicarea austerităţii. În acest moment, legislaţia germană prevede interzicerea împrumuturilor landurilor începând din 2020, în timp ce guvernul federal va avea voie să se împrumute în limita a 0,35% din PIB.

Dacă actualul tratat fiscal ar fi aplicabil în acest moment, Olanda ar trebui să-şi revizuiască deficitul bugetar, care acum este estimat la 4,5% din PIB, peste limita de 3% impusă de pact. Olanda este, aşadar pasibilă să fie adusă în faţa Curţii Europene de Justiţie şi să plateasca penalităţile impuse prin tratat (0,1% din PIB). Este şi cazul Franţei, unde Curtea de Conturi estimează că deficitul bugetar în 2012 va fi de 4,5%. În Spania deficitul este 4,4%. În toate aceste ţări este puţin probabil să se ajunga la ţinta de 3% în 2013.

Dacă aplicarea prevederilor pactului va fi croită astfel încât să nu penalizeze aceste state, aceasta poate deschide o cutie a Pandorei care va face inutil acest tratat, aşa cum a fost cazul criteriilor de la Maastricht, care prevedeau acelaşi deficit limită de 3% şi o datorie publică de 60% din PIB. Franţa şi Germania au încălcat de nenumărate ori aceste prevederi.

În schimb, miniştrii de Finanţe din UE intenţionează să blocheze marţi fonduri de coeziune de 495 milioane de eurodestinate Ungariei, pentru că nu a reuşit să ţină deficitul bugetar sub control, decizia urmând să fie o premieră în spaţiul comunitar.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naţionalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecţie structurală a deficitului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.