Germania, ultimele reacții cu privire la Grecia

Germania consideră că nu sunt întrunite „condițiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor” pentru Grecia, dată fiind „decizia cetățenilor greci” de la referendum, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, transmit AFP și DPA, citate de Agerpres.

Guvernul german „a luat notă de votul NU clar exprimat și respectă acest rezultat. Guvernul federal rămâne deschis la dialog (…), dar, dată fiind decizia de ieri a cetățenilor greci, nu sunt întrunite condițiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor”, a afirmat el, precizând că o continuare a discuțiilor depinde de noile propuneri de reformă din partea Atenei.

„Ușa rămâne deschisă”, a subliniat el. „Grecia este membră a zonei euro. Și depinde doar de Grecia să rămână în zona euro”, a adăugat Seibert.

În ce privește anunțul ministrului de finanțe grec Yanis Varoufakis de a demisiona, Seibert a insistat că ceea ce contează sunt luările de poziție, nu persoanele.”Problema o reprezintă mereu luările de poziții, nu persoanele”, a insistat el, adăugând că demisia nu i-a provocat niciun sentiment deosebit cancelarului german Angela Merkel.

Totodată, un purtător de cuvânt al ministrului german de Finanțe Wolfgang Schauble a exclus din nou orice restructurare a datoriei Greciei.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a vorbit în cursul zilei de luni la telefon cu cancelarul Angela Merkel.

Tsipras „a convenit, luni, în cadrul unei convorbiri telefonice avute cu cancelarul german Angela Merkel, ca Atena să prezinte marți, la summitul european, propunerile guvernului grec” vizând încheierea unui acord cu creditorii internaționali, a anunțat executivul elen într-un comunicat preluat de AFP.

Liderii zonei euro se vor reuni marți, la Bruxelles, pentru un summit extraordinar consacrat examinării consecințelor votului exprimat la referendumul de duminică din Grecia, prin care populația elenă a respins ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară.

Summitul, solicitat duminică seara de cancelarul german și președintele francez Francois Hollande, a fost confirmat luni de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Liderii din zona euro, care se vor reuni marți la Bruxelles într-un summit extraordinar, vor discuta, fără îndoială, și problema unui „ajutor umanitar” pentru Grecia, a declarat luni vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

„Oamenii, acolo (în Grecia), au nevoie de ajutor și noi nu trebuie să-l refuzăm doar pentru că nu suntem mulțumiți de rezultatul referendumului” de duminică, a afirmat Sigmar Gabriel, ministru al economiei în guvernul Merkel, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Nu putem să abandonăm Grecia, toate țările trebuie să fie pregătite să acorde ajutor umanitar. (…) Presupun că acesta va fi discutat mâine (marți) la Bruxelles”, a mai declarat el, fără a preciza însă natura acestui eventual sprijin.

Pe de altă parte, într-un interviu publicat luni în cotidianul Tagesspiegel, vicecancelarul german consideră că orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistență financiară sunt „greu de imaginat”, după ce grecii au respins prin referendum ultimele propuneri ale creditorilor internaționali.

„După respingerea regulilor de joc ale zonei euro (…), negocieri asupra unor programe de asistență în valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat”, afirmă Sigmar Gabriel în interviul menționat, citat de AFP, adăugând că premierul grec Alexis Tsipras a „tăiat ultimele punți” între țara sa și Europa.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.