Germania va avea nevoie de 500.000 de imigranţi suplimentari până în 2050

de Elena Deacu

Numărul persoanelor în vârstă de muncă din Germania va scădea cu aproximativ o treime până în 2050, în condiţiile în care cea mai mare economie europeană nu creşte imigraţia din ţările din afara Uniunii Europene, arată un studiu publicat vineri de fundaţia Bertelsmann, transmite Reuters.
Potrivit acestui studiu, în viitor, economia germană va avea nevoie în fiecare an de 276.000 până la 491.000 de imigranţi din ţările din afara UE, pentru a-şi menţine nivelul de prosperitate şi activitate economică. Dacă imigraţia nu va creşte, populaţia în vârstă de muncă din Germania va scădea cu 36% de la 45 de milioane de persoane în prezent până la 29 de milioane în 2050. Creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani şi creşterea numărului femeilor în forţa de muncă va adăuga doar 4,4 milioane la numărul persoanelor angajate.

„Germania nu se va mai putea baza pe un flux ridicat de imigranţi din cadrul Uniunii Europene. Trebuie să luăm de acum măsuri care să transforme Germania într-o destinaţie atractivă pentru imigranţi non-UE”, a explicat Jörg Dräger, de la Institutul Bertelsmann.

Potrivit celor mai recente date statistice, numărul străinilor care trăiesc în Germania a crescut anul trecut cu 519.300 de persoane, sau 6,8%, comparativ cu 2013. Aproximativ 60% dintre noii veniţi (306.700 persoane) au fost din Uniunea Europeană, în special din România (87.945 persoane sau 17% din totalul noilor veniţi) şi Polonia (64.297 persoane). Creşterile procentuale cele mai mari au fost înregistrate în cazul celor proveniţi din România (32,9%) şi Bulgaria (24,8%). În cazul românilor, un număr de 355.343 persoane erau înregistrate la sfârşitul anului 2014 în registrul central al străinilor din Germania (AZR), faţă de 674.152 polonezi şi 574.530 italieni.

Sursa: Bursa.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.