Gest de bunăvoință al lui Erdogan față de supușii lui

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, într-un gest unic de bunăvoinţă după atâtea represalii, că va renunţa la procesele deschise împotriva celor acuzate l-ar fi insultat.

„Voi retrage toate procesele cu privire la afirmaţiile lipsite de respect făcute la adresa mea”, a spus Erdogan. Liderul turc a susținut că a fost inspirat de sentimentele de unitate manifestate în urma puciului eșuat.

Insultarea preşedintelui este o infracţiune în Turcia.

Procesele pentru insultă la adresa lui Recep Tayyip Erdogan s-au înmulțit după alegerea sa la conducerea statului în august 2014, semn al unei derive autoritare, potrivit adversarilor săi. În luna aprilie procurorii aveau deja 2.000 de cazuri contra unor artiști, jurnaliști ori simpli cetățeni.

În vara acestui an, spre exemplu, o instanţă din Istanbul a dispus condamnarea unei foste Miss Turcia pentru jignirea lui Erdogan. Merve Buyuksarac a fost pusă sub acuzare în urma unor comentarii postate în reţelele de socializare, inclusiv distribuirea unei poezii satirice, pe contul său de Instagram. Comentariile se refereau la un scandal de corupţie la nivel înalt, în care ar fi implicat preşedintele Erdogan şi rude ale acestuia. Fosta Miss Turcia a fost condamnată la 14 luni de închisoare cu suspendare, cu condiţia să nu repete un astfel de comportament în următorii cinci ani.

Pretențiile lui Erdogan au trecut și granițele țării. În Germania, două materiale satirice vizându-l pe liderul turc au tensionat în primăvară relațiile dintre Berlin și Ankara, care a cerut începerea urmăririi penale împotriva comediantului Jan Böhmermann.

Autoritățile turce au eliberat totodată sâmbătă peste 750 de militari reținuți după puciul eșuat, potrivit agenției de stat Anadolu. Conform sursei citate, militarii au fost eliberați la recomandarea procurorilor după ce au depus mărturie. Un judecător a fost de acord cu măsura, considerând că prelungirea detenției nu este necesară.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.