Gest diplomatic făcut de Japonia la adresa Rusiei, la cererea Washingtonului

Premierul japonez Shinzo Abe a renunţat să se mai întâlnească în acest an cu preşedintele rus Vladimir Putin din cauza tensiunilor legate de situaţia din Ucraina şi sancţiunilor japoneze împotriva Moscovei.

Cele două ţări au convenit asupra principiului unei vizite a liderului rus în Japonia în toamnă, dar Washingtonul a cerut Tokyo să suspende acest proiect, a anunţat agenţia de presă Kyodo News, citînd surse guvernamentale.

Pentru Guvernul japonez este important să rămână în aceeaşi notă cu Occidentul şi de aceea calcă pe urmele Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene impunînd sancţiuni Rusiei ca reacţie la criza ucraineană, subliniază Kyodo.

Japonia ar vrea să-l poată primi pe Vladimir Putin în primăvară, dar totul va depinde de starea relaţiilor dintre Washington şi Moscova, adaugă agenţia.

Cotidianul Sankei Shimbun a estimat că vizita preşedintelui rus va fi amînată până la începutul anului viitor cel mai devreme.

Liderii japonez şi rus ar putea totuşi să profite de ocazia Forumului de cooperare economică Asia-Pacific care are loc la Beijing în noiembrie pentru a discuta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.