Gest șocant al comandantului forțelor speciale din Tadjikistan

Comandantul forțelor speciale din Tadjikistan a dat o lovitură uriașă autorităților – s-a alăturat organizației jihadiste Statul Islamic. Gulmurod Halimov apare într-o înregistrare video îmbrăcat în negru și cu arma în mână, declarând că a trecut de partea teroriștilor. El dispăruse la începutul lunii ami.

Halimov spune că a luat această decizie în semn de protest la de politica Tadjikistanului față de religie, politică pe care o consideră anti-islamică.

În ultimul timp sute de cetățeni ai fostelor republici sovietice din Asia Centrală s-au alăturat Statului Islamic, însă acesta este primul caz în care este implicat un personaj atât de important.

Corespondenții BBC precizează că Halimov era unul dintre cei bine pregătiți ofițeri antitero. Acum el promite că va aduce ”măcelul” in Tadjikistan. El mai vorbește despre viața grea pe care o duc polițiștii tadjici și despre soarta dură a celor care merg să lucreze în Rusia.

Autoritățile par uluite de plecarea bruscă a lui Halimov. Este foarte grav că în Afganistanul vecin militanții din Asia Centrală se luptă cu forțele de securitate chiar în apropierea frontierei și există riscul ca violențele să se extindă și în Tadjikistan.

Nu sunt informații oficiale despre numărul tadjicilor care s-au alăturat Statului Islamic. Surse citate de BBC susțin că în luna ianuarie ar fi luptat în Siria și Irak între 200 și 500 de tadjici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.