Gheorghe Ciuhandu, urmărit penal

Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu s-a prezentat luni dimineața la DNA Timișoara pentru audieri.

Gheorghe Ciuhandu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu. Fostul edil este acuzat de procurorii anticorupţie că în timpul mandatului a finanţat ilegal echipa de fotbal Poli Timișoara, condusă de Marian Iancu.

De asemenea, procurorii DNA Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Ioan Cjocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, şi Delia-Ileana Dumitru, consilier juridic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, transmite un comunicat al DNA.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2008, suspectul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timişoara şi suspectul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcţiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. POLITEHNICA TIMIŞOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIŞOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.A.), şi ulterior au semnat împreună cu suspecta Dumitru Delia-Ileana, consilier juridic şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul intitulat „Contract de asociere” în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei anual, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”.


Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.
„Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv.


Acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. POLITEHNICA TIMIŞOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIŞOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea şi funcţionarea activităţilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunităţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.A., finanţarea fiind astfel ilegală”, arată referatul procurorilor.


Aspectele de ilegalitate au fost reţinute şi de Camera de Conturi a Judeţului Timiş, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei.
Primăria municipiului Timişoara a formulat contestaţie faţă de raportul Curţii de Conturi a României, dar aceasta a fost respinsă, decizia Curţii de Apel Timişoara rămânând definitivă.


În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând suspectului Gheorghe Ciuhandu şi asupra conturilor bancare aparţinând suspectului Ioan Cojocari, până la concurența sumei de 27.100.000 lei, reprezentând valoarea prejudiciului.


Suspecţilor Gheorghe-Coriolan Ciuhandu, Ioan Cojocari şi Delia-Ileana Cojocari li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.