Gheorghe Stanca, condamnat la închisoare cu suspendare pentru plagiat

Publicistului Gheorghe Stanca a primit o pedeapsă cu un an de închisoare cu suspendare pentru plagiat, Curtea de Apel Bucureşti confirmând sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti.

Acesta a fost trimis în judecată în 2010, fiind acuzat de procurori că a plagiat o traducere a cărţii „Jurnal”, scrisă de Lev Tolstoi.

Dosarul publicistului este singurul caz de plagiat în care s-a dat o sentinţă de condamnare la închisoare.

„În drept, fapta inculpatului Stanca Gheorghe, pseudonim literar G.S., constând în însuşirea în mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusă în limba română a operei „Jurnal” – L.T. efectuată de partea vătămată, traducătorul (…), prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria sa operă de creaţie intelectuală în lucrarea „Memorii” sub pseudonimul „G.S.”, editată, tipărită şi publicată de Editura A. H., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de însuşire fără drept a calităţii de autor al unei opere (…)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Stanca s-a apărat dând vina pe editură.

„Inculpatul Gheorghe Stanca, conform declaraţiei sale, a primit asigurări (…) că drepturile de autor ale traducerii vor fi achiziţionate, dar i s-a sugerat în acelaşi timp că dacă nu efectuează modificările cerute colaborarea sa cu SC Adevărul Holding SRL va înceta. În consecinţă, inculpatul a procedat la efectuarea modificărilor solicitate şi după ce le-a transmis pe e-mail redacţiei editurii a fost chemat pentru semnarea unui contract în temeiul căruia să poată fi plătit pentru munca prestată. Cu această ocazie a constatat că era vorba de un contract de traducere în care el avea calitatea de traducător a lucrării în conţinutul căreia efectuase modificările solicitate”, precizează procurorii.

Magistraţii l-au găsit însă vinovat de plagiat şi l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Stanca poate ataca decizia la Curtea Supremă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.