Gheorghe Visu, cel mai bun actor

Distincţiile celei de-a 22-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, decernate sâmbătă, ne fac să fim mândri de performanțele alor noștri. Nu mai puţin de opt premii au mers la proiecte în care au fost implicaţi cineaşti români.

După ce a câştigat la Cannes premiul FIPRESCI, „Câini” de Bogdan Mirică se întoarce din Bosnia şi Herţegovina atât cu Menţiunea Specială a Juriului, cât şi cu distincţia pentru Cel Mai Bun Actor (2.500 de euro), decernată lui Gheorghe Visu.

Juriul prezidat de palestinianul Elia Suleiman a acordat premiul Inima Oraşului Sarajevo Pentru Cel Mai Bun Film (16.000de euro) comediei “Album” semnată de Mehmet Can Mertoğlu, o coproducţie Turcia, Franţa, România.

În competiţia rezervată scurtmetrajelor, juriul format din Fatima Djoumer (Franţa), Dušan Kasalica (Muntenegru) şi Jure Pavlović (Croaţia) a inclus între câştigători „4:15 PM Sfârşitul Lumii” regizat de Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru.

Inima Oraşului Sarajevo pentru documentar (premiu însoţit de suma de 3.000 de euro oferită de Departamentul Federal Elveţian pentru Afaceri Străine) a obţinut-o filmul Monicăi Lăzurean-Gorgan, „Doar o răsuflare”, pentru mărturia celor 7 ani în care o familie din Copşa Mică aşteaptă o minune care să o ridice pe fiica lor cea mai mică din scaunul cu rotile.

Românii au câştigat distincţii consistente și la secţiunea dedicată proiectelor cinematografice. Proiectul produs de aceeaşi Monica Lăzurean-Gorgan împreună cu Adina Pintilie, „Touch Me Not”, a primit premiul Post Republic în valoare de 25.000 de euro.

Premiul Cinelink al Agenţiei de Film din Macedonia (10.000 de euro) a mers la „Otto The Barbarian” în regia Ruxandrei Maria Ghiţescu şi cu Maria Ghiţescu în calitate de producător.

Într-o secţiune separată a festivalului, premiul Best Pack& Pitch Award, care constă în servicii de prostproducţie sunet în valoare de 4.000 de euro, a fost câştigat de Carla Fotea pentru proiectul „Private Party” .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.