Gherghina Ciulei – urmașa Elisabetei Rizea

Toate interpretările  magistrale din filmele cu țărani pălesc în fața unei Gherghine Ciulei, așezată pe un  scaun  și pornită împotriva nedreptății. Femeia din Nana nu  are farmecul lui Sucă sau al lui Ilie  Moromete, nu este tragică nici ca Victoria Lipan. Nu semănă nici cu  fața tăcută, amenințătoare a lui Ion  al lui  Rebreanu, cu tot  ce ne putem noi imagina despre obsesia pămîntului. Nu e nici umilă,nici  ștearsă. E comună, pînă cînd  deschide gura.

In fața  aparatului de  fotografiat se  așază o țărancă scundă, cu tîrlici în picioare, cu un pantalon strîns pe  pulpe și cu un jerseu ponosit  de muncă. Semăna cu toate  țărăncile noastre între  vîrsta a doua și a treia, înrobite în gospodăriile  rurale  ditre  Mangalia și     Jimbolia, Solca și Carei.

Cînd  vorbește, Gherghina Ciulei se schimbă ca prin minune. Parcă s-ar sui pe un cal, pe un postament și, în același timp, tună de parcă ar vorbi dintr-un altar.Se roagă, acuză, blestemă și cîntărește slăbiciunile omenești. Apoi, se  apără cu încrîncenare și mușcă   asemeni oricărui țăran îngrozit de strivire și captivitate.

Gherghina Ciulei seamănă, mai degrabă, cu  Elisabeta Rizea, atît de vie în amintirile noastre post-decembriste.Si la ea, puținătatea trupului ascundea  o energie debordantă, o hotarîre de răzeș împins de viață să fie oștean pe metereze. Gherghina Ciulei este, dincolo de toate, anonima ființă morală și dreaptă ca un model de judecător. Ea  are o ascuțime a minții care însoțește ascuțimea limbii pînă la slăbiciunile celui pe care îl taie adînc din numai  două  mișcări sau dintr-o privire prelungă și un  rictus disprețuitor.

Gherghina Ciulei lucrează  mai dureros decît anatomistul cu briciul pe cadavre. Cînd o trimitea pe Elena Udrea la cai și la călărit nu făcea decît să o împingă pe parașutista acestor zile la locul pe care îl merită. Cînd  vorbea de  haidamacii  înghesuiți în parcul din Nana, îi aneantiza cu două ridicări din umeri  și trei întrebări.

Gherghina Ciulei a fost pentru o zi sau două  marea vedetă a Romanei resemnate. Poate, chiar răsculata care a  reaprins nădejdea în sufletele oamenilor. Avea un soi de mînie ca marile  eroine din istoria lumii. Avea un umor inconfundabil, șfichiuitor și săltăreț ca al tuturor țăranilor din Bărăgan. Și avea curaj cît nu putea încape în noi toți. Gherghina  Ciulei a pus proiectoarele pe mizeria din politica  romanească, pe lumpenul pe care se construiește partidul lui Traian Băsescu și liota cu care se fudulește Elena Uderea. O țărancă din Bărăgan s-a arătat a fi mai convingătoare decît  comisia parlamentară de la Nana, mai  dătătoare de speranță decît toți retorii amorțiți prin televiziuni. A fost  chiar conducătoarea  noastră de oști într-ale speranței, umilindu-ne în inerția sau nepăsarea  noastră de  atîția ani. Nu rîdeți.O noapte sau două, Gherghina  Ciulei  ne-a arătat  trăsăturile pe care ar  trebui să le întrunească un conducător al românilor.

O țărancă încercată de ani, o mînă de om chinuită și de  nenoroc, ne-a dat o lecție de curaj și de speranță, din care ne putem hrăni cu toții. Din exemplul unor asemenea oameni se poate naște (trebuie, zice un cititor) încrederea în noi înșine și relansarea  Românei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.