Ghidul indecişilor pentru sărbătorile pascale

Anul acesta, Paştele ortodox este sărbătorit în aceeaşi zi cu cel catolic, ceea ce ne oferă acces la sejururile de Paşte şi în ţările catolice. O astfel de coincidenţă se va mai petrece în 2017, pe 16 aprilie, şi în 2025, pe 20 aprilie.

Locurile atractive la noi sunt Bucovina, Maramureş şi Moldova. Serviciile oferite de pensiunile şi hotelurile din acestea – pe lângă mic dejun şi cină – constau în masa festivă de Paşte, accesul la obiectivele turistice din zonă, participarea la slujba de Înviere, precum şi participarea la demonstraţii de încondeiere a ouălor. De asemenea, în Bucovina, un obicei cunoscut este sacrificiul mielului în Sâmbăta Mare. Desigur, pachete all inclusive sunt şi la hotelurile şi pensiunile de pe Valea Prahovei. Preţurile diferă în funcţie de condiţiile de cazare, masa festivă, dar şi de programele artistice.

Cei care preferă să îmbine turismul de relaxare cu cel ecumenic au posibilitatea de a alege între Ierusalim, Grecia, Bulgaria, Cipru, dar dat fiind că anul acesta Paştele ortodox se suprapune cu cel catolic, pentru românii catolici Vaticanul ar putea fi o opţiune potrivită.

În Ţara Sfântă, pe lângă Slujba de Înviere la Sfântul Mormânt, diferite pachete oferă şi posibilitatea de a vizita alte monumente religioase. Câteva dintre acestea sunt: Biserica Românească din Ierusalim, Golgota (locul răstignirii), Mormântul Maicii Domnului, Cana Galileei, Muntele Fericirilor, Foişorul Cinei celei de Taină şi Grădina Ghetsimani.

Grecia este o destinaţie bună pentru turismul ecumenic, atât de Paşte, dar şi în altă perioadă pentru cei pasionaţi de istorie. Începând cu mânăstirile de la Meteora şi Schitul Sf. Paraschiva din Valea Tembi până la Mânăstirea Sf. Dionisie al Olimpului de pe Muntele Olimp.

Indiferent de ce destinaţie alegeţi sau aţi ales, cu siguranţă vă veţi delecta cu istoria şi obiceiurile pascale specifice zonelor respective. Important e să fim alături de persoanele dragi sufletului nostru şi să ne conectăm la evenimentul reprezentativ, Învierea Domnului.

În noaptea de 20 aprilie, lumina să nu fie doar în lumânarea pe care o ţinem în mână, ci şi în sufletul nostru.

A.D.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.