Ghiță: E ceva de neexplicat pentru mine

Deputatul Sebastian Ghiță, membru în Comisia de control a activității SRI, a declarat într-o intervenție telefonică la B1 TV, că este surprins că problema Hexi Pharma nu a fost definit drept un caz de securitate națională.

”Nu știu ce credeți dumneavoastră sau ce crede opinia publică și nu sunt eu cel care să fixeze tințe sau arii de competență SRI-ului. Comisia nu poate decât să controleze că atunci când SRI are o astfel de țintă, o urmărește legal. Înțeleg că un caz atât de grav nu devine caz de siguranță națională și chestiunea asta mă lasă surprins. Cred că biroul de presă al SRI ar fi putut să ajute opinia publică cu informații mai devreme. După standardele mele, acest caz pare de o gravitate deosebită și mă surprinde că nu a fost definit ca un caz de securitate națională”, a declarat Ghiță.

”Poate că la un moment dat în societate trebuie să regândim la ce folosesc resursele, dacă folosim resurse să îi alergăm pe Ponta, pe Tăriceanu, pe patronii de presă și alți lideri din opoziție sau folosim resurse să vedem ce se întâmplă cu sănătatea oamenilor. Sunt convins că în mandatul domnului Hellvig acest echilibru de folosire a resurselor va reveni. Îmi pare că mult mai multă grijă avem de politică, să facem dosare opoziției decât avem de oameni”, a mai spus deputatul.

”Răspunsul SRI este bun, în sensul că ne lămurește. SRI nu a ascuns ce face. Ne-a spus foarte clar că infecțiile nosocomiale reprezintă un domeniu vizat și definit ca domeniu care poate afecta securitatea cetățenilor. Și ne-a mai spus că nu a luat măsuri speciale, nu a constituit un caz din această afacere Hexi Pharma. Dacă la nivel juridic și de comunicare sunt mulțumit, la nivel de cetățean, de om, nu sunt mulțumit. Dacă nici asta nu e ceva care să interseze instituțiile și autoritățile statului, nu știu ce mai considerăm grav în țara asta și nu știu ce considerăm simplu. Încă de săptămâna trecută SRI ne-a anunțat că au surprins informații fără a avea un mandat de siguranță națională despre problema infecțiilor și despre problema Hexi Pharma și că au trimis-o la Parchete. Este adevărat că azi trebuie să îi întrebăm ce au făcut cu informațiile venite de la SRI, cum au lăsat să se dezvolte această nenorocire timp de zece ani. E vorba de agresiune directă la sănătatea a zeci de mii de oameni”, susține Ghiță.

Membrul în Comisia SRI a mai precizat că nu înțelege de ce problema Hexi Pharma a fost ignorată.

”SRI a informat de-a lungul anilor despre toate aceste lucruri. Singura întrebare pe care o pun este de ce nu afacerea Hexi Pharma. De o lună, toată societatea românească nu vorbește decât de Hexi Pharma. Pentru mine contează că de o lună încoace acest caz Hexi Pharma a fost ignorat. Au mandate de siguranță națională 5.000 de cetățeni pe an și totuși inamicul public nr 1, problema Hexi Pharma, e ignorată. În acest caz nu îmi iese din minte întrebarea cum de Hexi Pharma e de o lună pe prima pagina și totuși nimeni nu a dorit să se ocupe de Hexi Pharma. E ceva de neexplicat pentru mine. Problema e dacă de acum încolo vrem și ne propunem să facem ceva. Pare că nu doar produsele de la Hexi Pharma sunt o problemă. Pare că în toate spitalele multe dintre produsele livrate sunt cu probleme”, a mai spus Sebastian Ghiță.

Comisia parlamentară de control al SRI a transmis că Serviciul Român de Informații nu a avut mandat de securitate națională pentru Hexi Pharma și Dan Condrea pentru că nu au fost întrunite condițiile juridice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.