Gică Popescu, folosit ca paravan pentru Dan Voiculescu

Cum trebuie privită declaraţia lui Victor Ponta legată de graţierea lui Gică Popescu. Ce coincidenţă există între sentinţele care i-au vizat pe Gică Popescu şi Dan Voiculescu. Victor Ponta se contrazice singur.

Anunţul făcut de premier

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seara la România TV (nu pentru prima oară) că dacă va ajunge preşedintele României îl va graţia pe Gică Popescu, dacă acesta va face o cerere în acest sens. Informaţia a fost preluată cu voioşie şi pe nemestecate de ştirişti, la unii a fost chiar „Breaking News”. Doar câteva voci timide de analişti au lansat ipoteza unei declaraţii cu iz electoral, iar alţii, dar tot cu jumătate de glas (cel puţin până miercuri după-amiază), au avansat ipoteza pregătirii unei graţieri a lui Dan Voiculescu. Declaraţia lui Victor Ponta făcută la televiziunea patronată de Sebastian Ghiţă trebuie privită din mai multe unghiuri.

  1. Graţierea lui Popescu, paravan pentru graţierea lui Dan Voiculescu

Nu se poate deloc exclude varianta pregătirii – de către Victor Ponta dacă ajunge preşedinte – a operaţiunii de graţiere a lui Dan Voiculescu, „via” Gică Popescu. Următiţi atenţie un fragment din minuta instanţei care a decis condamnarea definitivă în cazul lui Gică Popescu în dosarul transferurilor şi un extras din comunicatul DNA privind condamnarea definitivă a lui Dan Voiculescu:

1. In baza art. 12 din Legea nr. 87/1994 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal si art. 75 alin. 2 lit. a in ref. la art. 76 alin. 1 din Codul penal condamna pe inculpatul POPESCU GHEORGHE la pedeapsa de 1 an si 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata si 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g (constand in calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal.

2. In baza art. 29 alin.1 lit. a din Legea nr. 656/2002 republicata cu aplic. art. 75 alin.2 lit. a in ref. la art. 76 alin.1 din Codul penal condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 2 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Condamnă pe inculpatul VOICULESCU DAN la o pedeapsă de 10 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăți comerciale sau împuternicit al acestora, în țară sau în străinătate, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată.

Ce se poate observa. Că şi la Dan Voiculescu avem infracţiunea de spălare de bani, ca şi la Gică Popescu (fostul fotbalist are de tras şi pentru infracţiunea de evaziune fiscală). Dacă, ajuns preşedinte, Victor Ponta (la cerere) îl va graţia pe Gică Popescu, NU va putea avea o altă conduită în cazul în care va exista o cerere de graţiere şi pentru Dan Voiculescu. Mai ales că la cererea de graţiere se vor ataşa şi „sondajele” prezentate la Antena 3 din care rezultă că 80% dintre respondenţi consideră condamnarea lui Dan Voiculescu ca fiind una politică, 75% că este nevinovat şi alte astfel de bazaconii.

  1. Victor Ponta se contrazice singur

Tot Victor Ponta (la România TV) vine şi spune cu subiect şi predicat: „Mai spun o dată: nu voi graţia, mai ales că graţierea şi dreptul preşedintelui este individual. Nu voi graţia niciodată vreo persoană condamnată pentru infracţiuni cu violenţă – omor, tâlhărie, viol – şi pentru infracţiuni de corupţie. (…) Gică Popescu, da, îl voi graţia”.

Numai că atât evaziunea fiscală, cât şi spălarea de bani sunt infracţiuni de corupţie. Deci premierul spune că nu va graţia persoane care au comis infracţiuni de corupţie, dar pe Gică Popescu – care a comis, o spun judecătorii în sentinţa definitivă, nu noi – două infracţiuni de corupţie îl va graţia. Ce se poate înţelege de aici. Să nu ştie Victor Ponta că infracţiunile comise de Gică Popescu sunt „infracţiuni de corupţie”? Greu de crezut. Pentru că din 4 mai 2014 sunt publice informaţiile instanţei în ceea ce îl priveşte pe Gică Popescu. Şi este greu de crezut ca un fost magistrat care de doi ani şi jumătate deţine funcţia de premier nu cunoaşte încadrările juridice. Concluzia este una singură: Victor Ponta nici nu mai ţine cont de aparenţe când se adresează telespectatorilor de România Tv sau Antena 3. El mizează pe faptul că puţină lume este familiarizată cu limbajul juridic al judecătorilor, cu prevederile Codului Penal etc. etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.