Gigantul energetic italian Enel, obligat să plătească statului român o sumă uriașă

Gigantul energetic italian Enel, prezent în România în distribuția, furnizarea și producția de electricitate, va trebui să plătească statului român 401 milioane de euro ca urmare a unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris.

Autoritățile de la București au cerut italienilor 521 milioane de euro în contul a 13,57% din pachetul de acțiuni al celui mai important distribuitor de curent din țară, Electria Muntenia Sud, vândută în 2007 către Enel. Compania italiană nu a fost de acord cu această suma și a oferit 250 milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, a refuzat şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva Enel. În 2007, s-a semnat contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, societate care distribuie electricitate în București. Enel a plătit pentru 50% din capital și pentru majorarea de până la 64% 820 de milioane de euro. Autoritățile române au susținut că italienii aveau obligația prin contractul de privatizare să cumpere până la finele lui 2012 cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (entităție formate după spargerea Electrica Muntenia Sud), fapt ce nu s-a întâmplat. Curtea de la Paris a acceptat poziția părții române și a stabilit suma la 401 milioane de euro.

Enel a confirmat decizia Curții Internaționale de Arbitraj. „Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri”, au declarat oficialii Enel, citaţi de Agerpres. Italienii susține că se așteptau la o astfel de decizie. „De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, au spus reprezentanţii Enel. Cheltuielile de arbitraj se vor împărţi în mod egal între statul român şi Enel.

Fostul ministru Răzvan Nicolescu afirmă că decizia Curții este una corectă, statul obţinând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere. „Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza şi acţiona hotărât pentru a-şi apara drepturile ce i se cuvin. Clarificarea acestui litigiu crează premisele relansării parteneriatului solid dintre statul român şi cea mai mare companie europeană de utilităţi (Enel) în beneficiul ambelor părţi, al sectorului energetic românesc şi al consumatorilor români. Cred în rolul important pe care această mare companie europeană îl poate juca în sectorul energetic românesc. Totodată, sper că România să folosească eficient această suma importantă de bani, obţinută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic care are nevoie de investiţii”, a declarat Nicolescu.

Statul român a fost reprezentant în proces de SAPE, societate înfiinţată în 2014 prin divizarea parţială a Electrica SA. Aceasta cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa. Importanţa SAPE derivă din faptul că societatea reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris. Până în prezent, s-au încheiat mai multe procese pe care statul le-a avut un investitorii de la companii de distribuţie a energiei şi toate trei au avut sentinţe defavorabile pentru România. La finele lui 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj două procese cu Enel în cazul neîndeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2015, în aprilie, statul român reprezentat de SAPE a câştigat în faţa cehilor de la CEZ, în cazul privatizării Electrica Oltenia, dar suma obţinută ca despăgubiri a fost mai mică decât cea solicitată (5,7 milioane de euro în loc de 81 milioane de euro). La finele anului trecut, SAPE a pierdut în fața nemţilor de la E.ON. Statul a acuzat E.ON că nu a efectuat investiţiile promise în contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova şi i-a cerut companiei germane să plătască 33 de milioane de euro. Curtea de Arbitraj a respins solicitarea românilor şi mai mult i-a obligat pe aceştia să plătească 2 milioane de euro cheltuieli de judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.