×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 07:55
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Gigi Căciuleanu şi teatrul coregrafic "Un minut de dans sau UF!!!" şi "L’OM daDa"
Lari Giorgescu şi Gigi Căciuleanu în L'om DAdA
Lari Giorgescu şi Gigi Căciuleanu în L'om DAdA

Joi, 12 mai, la ora 14.30, la sediul Institutului Cultural Român, va avea loc o conferinţă de presă în care va fi prezentată colaborarea, pe parcursul anului 2016, dintre Institutul Cultural Român şi coregraful Gigi Căciuleanu, pentru promovarea europeană a celor mai recente spectacole ale sale: Un Minut de Dans sau UF!!! şi L'Om Dada.

Două reprezentaţii cu Un Minut de Dans sau UF!!! vor avea loc pe 27 mai la Roma, la Teatro Parioli, şi pe 29 mai la Veneţia, la Teatro Goldoni.

Secvenţă din Un minut de dans sau UF!!!

Alte proiecte de promovare a creaţiei lui Gigi Căciuleanu sunt programate să aibă loc în toamna acestui an, în săli de renume ca Sadler's Wells din Londra, Bozar din Bruxelles, Centrul Pompidou din Paris. Asupra acestor evenimente, Institutul Cultural Român va reveni cu detalii către presă, după stabilirea tuturor condiţiilor de organizare şi prezentare.

La conferinţa de presă vor participa, alături de coregraful Gigi Căciuleanu, Nagy Mihály Zoltán, Vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Ion Caramitru, Director general al Teatrului Naţional Bucureşti, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, preşedinte onorific al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT - Teatrologie).

Gigi Căciuleanu în Un minut de dans sau UF!!!

Vor fi prezenţi şi compozitorul Paul Ilea, dansatorii Ana Vişan şi Răzvan Stoian, precum şi actorul Lari Giorgescu, light designer-ul Cristian Petru Simon şi membrii echipei de producţie a spectacolelor.

Un Minut de Dans sau UF!!! este un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzica lui Paul Ilea, cu Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Irina Ştefan şi Răzvan Stoian. Asistent coregrafie: Lelia Marcu - Vladu.

„Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii şi cuplul de dansatori, vor trebui să facă faţă, să se adapteze în stare de urgenţă, fanteziei sale de moment trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi bineînţeles cea muzicală, inventate ambele în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală. La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva. Muzica îi apartine omului orchestră Paul Ilea (Sensor / Kult Studio) căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale colegului său întru muzică şi trăznăi: Wolfgang Amadeus Mozart. Dar să le dezvolte apoi în felul său cu cât mai multă drăgăstoasă ireverenţă. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori nebunului proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Și, prin urmare, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator... Chinurile creaţiei pentru artişti! Uf!!!", mărturiseşte Gigi Căciuleanu.

L'om DadA de Gigi Căciuleanu

L'Om DAda este un spectacol produs sub auspiciile Teatrului Naţional „I.L. Caragiale" Bucureşti, Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava", în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În 2016 se împlinesc 120 de ani de la naşterea, pe 16 aprilie 1896, acelui care, la vârsta de 20 de ani, a făcut să se nască dadaismul universal, revoluţionând astfel arta modernă: Tristan Tzara. În 2016, dadaismul împlineşte 100 de ani.

„... ce poate fi mai aproximativ decât omul, decât fiinţa umană... decât destinul său... destinele sale...

... omul aruncat în lume la întâmplare... prins în pânza de păianjen a incertitudinilor planetare... a geografiei... a geografiilor... a istoriei... a istoriilor...

... poate doar mişcarea-mişcările... gestul-gesturile, fibrele corpului... imperceptibilele schimbări în muşchii feţei... trecere de nori pe ecranul existenţei... să-l mai scoată pe om din aproximaţie... să încerce să-i descifreze incerta şi fragila fiinţă...

...dar la ce bun?... de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-şi dansa viaţa cu incertitudinea... incertitudinile sale...", scria Gigi Căciuleanu.

Magdalena Popa BulucPublicat Luni, 09 mai 2016
7433
 | 3
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Ai greșit ca magistrat? Răspunzi material
Publicat acum 19 ore şi 4 minute
Marea împăcare după ce au pus țara pe jar
Publicat acum 16 ore şi 11 minute
Tânără ucisă de sistemul medical românesc
Publicat acum 15 ore şi 37 minute
Opoziția: Guvernul își dă arama pe față
Publicat acum 18 ore şi 26 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017