Gigi Căciuleanu şi teatrul coregrafic „Un minut de dans sau UF!!!” şi „L’OM daDa”

Joi, 12 mai, la ora 14.30, la sediul Institutului Cultural Român, va avea loc o conferinţă de presă în care va fi prezentată colaborarea, pe parcursul anului 2016, dintre Institutul Cultural Român şi coregraful Gigi Căciuleanu, pentru promovarea europeană a celor mai recente spectacole ale sale: Un Minut de Dans sau UF!!! şi L’Om Dada.

Două reprezentaţii cu Un Minut de Dans sau UF!!! vor avea loc pe 27 mai la Roma, la Teatro Parioli, şi pe 29 mai la Veneţia, la Teatro Goldoni.

Secvenţă din Un minut de dans sau UF!!!

Alte proiecte de promovare a creaţiei lui Gigi Căciuleanu sunt programate să aibă loc în toamna acestui an, în săli de renume ca Sadler’s Wells din Londra, Bozar din Bruxelles, Centrul Pompidou din Paris. Asupra acestor evenimente, Institutul Cultural Român va reveni cu detalii către presă, după stabilirea tuturor condiţiilor de organizare şi prezentare.

La conferinţa de presă vor participa, alături de coregraful Gigi Căciuleanu, Nagy Mihály Zoltán, Vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Ion Caramitru, Director general al Teatrului Naţional Bucureşti, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, preşedinte onorific al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT – Teatrologie).

Gigi Căciuleanu în Un minut de dans sau UF!!!

Vor fi prezenţi şi compozitorul Paul Ilea, dansatorii Ana Vişan şi Răzvan Stoian, precum şi actorul Lari Giorgescu, light designer-ul Cristian Petru Simon şi membrii echipei de producţie a spectacolelor.

Un Minut de Dans sau UF!!! este un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzica lui Paul Ilea, cu Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Irina Ştefan şi Răzvan Stoian. Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu.

„Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii şi cuplul de dansatori, vor trebui să facă faţă, să se adapteze în stare de urgenţă, fanteziei sale de moment trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi bineînţeles cea muzicală, inventate ambele în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală. La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva. Muzica îi apartine omului orchestră Paul Ilea (Sensor / Kult Studio) căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale colegului său întru muzică şi trăznăi: Wolfgang Amadeus Mozart. Dar să le dezvolte apoi în felul său cu cât mai multă drăgăstoasă ireverenţă. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori nebunului proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Și, prin urmare, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator… Chinurile creaţiei pentru artişti! Uf!!!”, mărturiseşte Gigi Căciuleanu.

L’om DadA de Gigi Căciuleanu

L’Om DAda este un spectacol produs sub auspiciile Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În 2016 se împlinesc 120 de ani de la naşterea, pe 16 aprilie 1896, acelui care, la vârsta de 20 de ani, a făcut să se nască dadaismul universal, revoluţionând astfel arta modernă: Tristan Tzara. În 2016, dadaismul împlineşte 100 de ani.

„… ce poate fi mai aproximativ decât omul, decât fiinţa umană… decât destinul său… destinele sale…

… omul aruncat în lume la întâmplare… prins în pânza de păianjen a incertitudinilor planetare… a geografiei… a geografiilor… a istoriei… a istoriilor…

… poate doar mişcarea-mişcările… gestul-gesturile, fibrele corpului… imperceptibilele schimbări în muşchii feţei… trecere de nori pe ecranul existenţei… să-l mai scoată pe om din aproximaţie… să încerce să-i descifreze incerta şi fragila fiinţă…

…dar la ce bun?… de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-şi dansa viaţa cu incertitudinea… incertitudinile sale…”, scria Gigi Căciuleanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.