Giuvaeruri zoomorfe, geometric-decorative sau cu vibraţie de floare

Peste 70 de designeri vor participa la cel mai aşteptat eveniment al primăverii dedicat designului de bijuterie contemporană, Târgul „Autor”. Evenimentul se va desfăşura între 20 şi 21 aprilie, la Sala Dalles. Organizat de platforma “Autor Bijuterie Contemporană”, târgul va fi deschis publicului între orele 11.00 şi 20.00.

Ajuns la cea de-a IX-a ediţie, cel mai important târg de bijuterii va surprinde încă o dată publicul cu noile colecţii realizate de designerii români din sfera contemporan-experimentală şi va promova tinere talente ce vor fi prezente în premieră la acest eveniment.

În cadrul târgului vor expune: Ana Wagner, Andra Lupu, Anamaria Dobraş, Alexandru Lupu, Anca Pandrea, Alina Carp, Andreea Bololoi, Alis Lalu, Andreia G. Popescu, “Alliage”, “BashoU”, Romana Ţopescu, Carla Szabo, Raluca Buzura, Ovidiu Sbancu, “FashionMachine”, Alina Simion, Ioana Enache, “Moogu”, “MyPrecious Buzztard”, Cornelia Brustureanu, “Atelier Pezzidisogni”, “Prochaine”, Ostra Berdo, Odette Lupu, Noha Nicolescu, Mihaela Zvîncă, Maria, Maria Filipescu, Mihaela Ivana, Mădălina Stoica, “LivingenBermudas”, Lidia Puică, Liana Sălăgean, “Lady Magpie”, “Karakter”, Iuliana Asoltanei, Isabela Groza, Irina Raichici, Sergiu Alin Ioana, Horaţiu Weiker, Grigore Mitrea, Doru Dumitrescu, Cristina Barsony, “Expression by Alexandra Ungurelu”. În premieră la această ediţie AUTOR vor participa şi trei designeri din străinătate: Clarisse Bruynbroeck (Belgia), Neva Balnikova (Bulgaria), Kalina Chankova (Bulgaria).

Inel cu perlă de la Dobras Aqua

„De-a lungul celor cinci ani de existenţă, atât AUTOR, cât şi designerii recurenţi au înţeles cu fiecare ediţie că bijuteria de autor este un domeniu de descoperire şi inovaţie permanentă, o lume în care conceptele şi ideile pot fi constant chestionate şi contextualizate. Cu fiecare ediţie nouă, ne dorim un dialog implicit cu vizitatorii şi cumpărătorii noştri, o întâlnire aşteptată de fiecare parte cu emoţie şi curiozitate. Pentru că am simţit că este momentul potrivit, această ediţie devine una europeană prin prezenţa unor designeri străini de bijuterie contemporană. Un nou pas pentru noi, firesc şi necesar în evoluţia unui eveniment care îşi respectă un public devenit deja fidel”, declară Dan Pierşinaru, fondatorul platformei “Autor Bijuterie Contemporană”.

Doina Levintza

Târgul “Autor” dedică şi la această ediţie o secţiune specială tinerilor designeri români, care propune publicului vizitator unele dintre cele mai proaspete şi spectaculoase obiecte destinate decoraţiunilor şi amenajărilor interioare (obiecte de iluminat cu personalitate, corpuri de mobilier, instalaţii cu plante suspendate, obiecte de veselă, ceasuri de perete) şi obiecte cu funcţii diferite (de la portofele până la căşti audio realizate din lemn). Designerii şi studiourile de design participante în acest an la “Autor – Târg de Bijuterie Contemporană” sunt Agnes Keszeg, “The Awesome Project”, Constantin Alupoaiei, Anca Fetcu, “TheCraft Lab”, Alexe Popescu, Dragoş Dogaru, Ramona Bejan, “Silva Artis”, Alina Turdean, Ioana Ciurea [Prototip Studio], “arhiDOT design”, Irina Alexandru şi “11am architects”.

Colier de Raluca Buzura

„Deşi nu ne-am gândit să permanentizăm o secţiune de design de obiect, succesul înregistrat la ediţia trecută ne-a făcut să continuăm şi de data aceasta prezentarea unei selecţii de design de obiect la etajul 1 al Sălii Dalles. Dorinţa noastră cea mai puternică este să formăm punţi între cele două direcţii de design – bijuterie şi produs – pentru a găsi numitori comuni. Ca exerciţiu de imaginaţie, ne putem gândi că bijuteriile pot fi expuse cu succes pe display-uri gândite de designerii de produs. Un join venture necesar la care ne dorim să contribuim activ”, mărturisea Dan Pierşinaru.

Atelier PezzidiSogni

Tot la această ediţie “Autor”, “Assamblage Şcoala de Bijuterie Contemporană” va prezenta un nou curs în colaborare cu Ioana Avram: “Concept şi prototipare în bijuteria contemporană – de la obiect la set şi de la set la colecţie”. Cursul reprezintă un pas important în evoluţia de la partea tehnică la cea conceptuală şi o oportunitate de dezvoltare a designerilor români de bijuterie contemporană. Cursurile vor pune accent pe teme precum mind mapping, brainstorming, mood boarding şi creative thinking. Tehnici creative aplicate în designul de bijuterie, teme de studiu individuale şi colective, machetare în hârtie, lut şi lucrul cu materiale neconvenţionale vizează zona formării conceptelor şi exprimării creativităţii.

Târgul “Autor” este un eveniment bianual cu o ediţie de primăvară şi o ediţie de toamnă. Ediţia trecută a avut loc pe 3 şi 4 noiembrie şi a înregistrat un număr record de peste 3.000 de vizitatori.

Brăţară de Alina Carp

Designerul Doina Levintza este invitatul de onoare la cea de-a IX-a ediţie “Autor”. În cadrul târgului, Doina Levintza va face un tur de forţă şi va viziona toate colecţiile designerilor prezenţi la eveniment. Bijuteriile care se vor bucura de aprecierea celebrei creatoare de costume vor purta eticheta “Recomandat de Doina Levintza”.

Doina Levintza s-a lansat în televiziune în calitate de creatoare de costume, iar în moda internaţională s-a făcut remarcată la un târg de la Paris, în anii ’80. Nu se consideră o creatoare de modă, ci o creatoare de costume. A realizat decoruri şi costume pentru numeroase piese de televiziune, spectacole muzicale TV, filme româneşti şi internaţionale, costume pentru teatre din Anglia, Franţa, Iugoslavia, Ungaria.

Brăţară semnată Wagner

Începând cu această ediţie a Târgului “Autor”, cele mai frumoase bijuterii vor provoca o reacţie cu manifestare concretă – “AAA – Autor Awesome Award”. Jurizat la această ediţie de către Doina Levintza, David Sandu şi Dan Pierşinaru, premiul constă într-un workshop la Şcoala de bijuterie contemporană “Assamblage” şi un loc la cursul lui Mircea Savu, „Fotografia comercială de produs”, oferit de F64, precum şi un spaţiu de promovare pe site-ul Platformei “Autor”.

Creatorii mărturisesc ce înseamnă pentru ei inventarea bijuteriilor

Fluturi

Designerul Anca Rădulescu se pregăteşte să participe din nou la “Autor”, cu cea mai proaspătă colecţie, “Static.Dinamic”.

Noua colecţie “Prochaine” cuprinde o brăţară, inele şi cercei, realizate din argint şi pietre semipreţioase şi inspirate din structuri geometrice, pe care designerul le-a reinterpretat într-o abordare ludică, imaginativă. Unghiurile ascuţite şi inflexibilitatea figurilor de bază au fost îmblânzite de structuri mobile, confecţionate din zale împletite, şi de pietre precum smarald, rubin sau citrin, sugerând ideea de libertate de mişcare şi expresie. „Lucrez la această colecţie de anul trecut, de când am desenat pe hârtie un anumit model de brăţară care-mi doream să se concretizeze. Mi-am dat seama că ar arăta extraordinar lucrată în argint, iar de aici s-au născut şi celelalte piese; ele merg în aceeaşi linie creativă, a figurilor geometrice reinterpretate în manieră proprie, cu o notă jucăuşă pe care le-o conferă structurile mobile din zale”, explică Anca Rădulescu.

Designerul Alexandra Ungurelu afirma: „Să poţi crea o piesă care să trezească o serie de emoţii şi legături nebănuite între metal şi om este un adevărat succes. Lucrez predominant cu argint şi sunt atrasă de capacitatea acestui metal de a capăta aproape orice forma şi însemnătate. Folosind tehnici practicate de secole, incerc să transform fiecare piesă într-o parte din mine”.

Coliere spectaculoase

La rândul lui, Alexandru Lupu explica: “Colecţia «Figurativ» este executată în tehnica cizelurii, tehnică străveche, folosită şi pe meleagurile noastre, mai ales în zona Sibiului, de către orfevrii şi bijutierii de origine germană. O tehnică spectaculoasă prin multiplele posibilităţi de expresie a formei antropomorfe, zoomorfe, florale, geometric decorative, foarte rar folosită astăzi, din păcate, care merită reevaluată pe criterii noi, moderne, pentru cerinţele cotidiene universal valabile”.

Alina Carp se destăinuia într-un mod mai romantic: “Dacă într-o zi mi-aş dori să mă transform într-o plantă, ar trebui să mă uit într-o picătură de rouă, să văd reflexia a toate cele ce mă alcătuiesc, să o cristalizez, să o decantez şi să o cizelez, până obţin un strop de esenţă pură. Adaug apoi un fir de perfecţiune şi pun totul în sticluţe mici. Rostesc cuvinte magice până când se metamorfozează în petale, parfum şi pulbere de polen. În final, atomii acestora s-ar recombina neobosit în chip de giuvaeruri cu vibraţie de floare, urmând modele care reprezintă propriul meu avatar vegetal”.

“Fiecare piesă realizată de mine este unică şi are povestea ei, plecând de la ideea creativă, materialele folosite, tehnica de finisare şi terminând cu urmele lăsate pe mâinile mele. Toate sunt manufacturate fără folosirea vreunei tehnici de turnare sau a altor procese utilizate în producţia de serie”, spunea cu emoţie Alis Lalu.

Brăţări

Iar Dana Tudor, de la “Alliage”, amintea: “Mi-am dorit de la bun început ca bijuteriile «Alliage» să vorbească de la sine şi să fie prietenoase cu cel/cea care le poartă. Ele pot fi cele mai în măsură să transmită un mesaj, prin modul în care reuşesc să sintetizeze ideea de la care pornesc. O idee care se citeşte uşor prin prisma obiectului final (sau a unei serii de obiecte) are însă in spate un efort foarte mare, nenumărate încercări şi experimente”.

Talentata ceramistă Ana Wagner povestea: ”Există în colecţia «Grădina cu Giuvaiere» o adiere a curentelor Art Nouveau, prin formele unduite de tip vegetal, sau Art Deco, prin ritmuri şi simetrii, jocuri de plin şi gol, mici construcţii ce duc cu gândul la arhitectura de început de secol XX”. Descoperim în această linie de bijuterii poveşti spuse pe porţelan, cu grădini paradisiace şi peisaje fantastice, armonizate ca ritm şi proporţii cu monturile fine de argint sau aur şi cu cromatica rafinată a pietrelor.

Vizualul pentru această ediţie a fost realizat cu susţinerea “Beauty District: Alexandru Abagiu (make-up) şi Sorin Stratulat (hair styling).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.