Goană după pământ în „Estul Sălbatic”

Cei mai mari duşmani ai pieţei unice europene nu sunt partidele naţionaliste din ţările vest-europene, nici britanicii care au votat pentru părăsirea UE, nici statele care vor să împiedice libera circulaţie a cetăţenilor europeni, ci tocmai cei mai euro-optimişti membri UE – ţările estice. De ce este așa, o explică publicaţia Politico: pentru că guvernele de aici au adoptat „o reţea complexă de noi legi pentru a-i opri pe străini să cumpere terenuri agricole foarte ieftine“.

Comisia Europeană consideră că această legislaţie din fostele state socialiste este „o ameninţare existenţială pentru libera circulaţie a bunurilor, forţei de muncă şi capitalului în cadrul pieţei unice“, motiv pentru care a iniţiat mai multe proceduri de infringement împotriva noilor membri UE, scrie Politico.

CE a penalizat astfel legea din Bulgaria, care prevede că investitorii care vor să cumpere teren agricol trebuie să aibă cel puţin cinci ani de rezidenţă în ţară. La fel, CE s-a împotrivit iniţiativei României de a impune o cotă de 51% pentru produse autohntone în supermarketuri. Apoi, Comisia a cerut Poloniei să înceteze să mai taxeze suplimentar marile lanţuri de magazine, favorizându-i pe micii întreprinzători autohtoni. Lobby-ul companiilor occidentale este foarte puternic şi lor li s-au alăturat şi mici investitori din Vest, nemulţumiţi că noile legi le pot ruina afacerile din Est. Investitorii sunt atraşi de prețurile foarte mici – media este de 9.481 de euro pe hectar în Europa de Est, faţă de 59.115 în Olanda, scrie Politico.

Comisia a acţionat: a iniţiat proceduri de infringement pentru împiedicarea achiziţiei de terenuri în Bulgaria, Ungaria, Letonia şi Lituania. Comisia Europeană a fost acuzată de aplicarea unui dublu standard în cazul Franţei şi Italiei, care şi ele ar ameninţa piaţa unică prin obligativitatea de a menţiona pe etichetă provenienţa autohtonă a alimentelor. Degeaba însă, CE nu a iniţiat vreun infringement în acest caz.

Acapararea terenurilor și concentrarea proprietăților agricole din estul Europei se aseamănă mult cu ceea ce se întâmplă în Africa, un fenomen asupra căruia experţii au atras atenţia cu ani buni în urmă. Un raport al Verzilor din Parlamentul European atrăgea atenţia, în 2016, că această concentrare a proprietăţii în Africa a dus la folosirea terenurilor nu pentru producerea de alimente pentru populaţie, ci de biocombustibil şi hrană pentru animale, motiv pentru care chiar aceste zone au fost lovite de foamete. Warren Buffett garanta, în 2012, că „pământul va fi aur peste o sută de ani“.

„Dacă ai acum un gram de aur, te uiţi la el, îl mângâi şi peste o sută de ani va fi tot un gram de aur. Dacă cumperi un hectar de pământ, el va produce pentru tine. Poţi angaja pe altcineva să-l muncească, îi dai un procent din recoltă şi poţi să nu faci nimic o sută de ani“. Se pare că est-europenilor, aceşti „inamici ai pieţei unice“, le este interzisă perspectiva propusă de Buffett.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.