„Golănia” din curtea lui Traian Băsescu

De la înălțimea celor 2% pe care le-ar mai avea PMP în intenția de vot, potrivit unor date prezentate de un fost consilier al său, Traian Băsescu atacă de trei zile la baionetă votul Senatului în cazul Dan Șova și numirea lui Eugen Teodorovici la Finanțe, omițând să spună că practici similare sunt prezente chiar în curtea sa.

Astfel, ignorând ce s-a întâmplat în cazul Udrea, Băsescu a calificat drept „golănie” votul în cazul Șova – și nu conflict între puterile statului cum a transmis Klaus Iohannis CCR, iar pe Teodorovici l-a pus la zid – într-un nou atac la președinte – pe motiv că noul ministru al Finanțelor a votat împotriva arestării lui Dan Șova.

Eugen Teodorovici, senator PSD de Buzău şi ministru al Fondurilor Europene a votat împotriva reţinerii şi arestării lui Dan Şova. După vot, într-un (foarte) tîrziu a reacţionat chiar şi preşedintele României, cu un limbaj de lemn şi fără să explice consecinţele. Şi pentru că totul este…”pas cu pas” într-un şi mai mare tîrziu preşedintele României se întreabă dacă avem un conflict între puterile statului. Eu cred că avem doar o golănie. Iar astăzi s-a făcut „pasul” decisiv. V.V.Ponta şi Klaus Iohannis au convenit ca Eugen Teodorovici să devină ministru al Finanţelor publice . Bravos naţiune, halal revoluţie pe 16 noiembrie 2014. Alianţa de la Grivco şi USL-ul sunt mai vii ca oricînd dar nu „pas cu pas” ci buluc„, acuza Băsescu vineri pe pagina sa de Facebook.

Duminică Băsescu și-a continuat atacul, nemulțumirea lui aparentă fiind de asemenea că Teodorovici ar putea fi numit de către Iohannis ministru de Finanțe deși a votat împotriva cererii de arestare a lui Dan Șova.

„Poate nu aţi ştiut (referire la Iohannis – nr.) că s-a opus reţinerii şi arestării lui Dan Şova pentru falsificarea probelor.
Dar astăzi cînd ştiţi acest lucru din imaginile de la Gîndul, a-l valida pe Teodorovici care a votat pentru ascunderea adevărului, este un semnal care vă trimite înapoi la Grivco şi în braţele turnătorului Felix”, îi transmitea Băsescu lui Klaus Iohannis duminică cu o zi înainte de depunerea jurământului de către noul ministru al Finanțelor.

Iar luni, după învestirea lui Teodorovici la Cotroceni, Traian Băsescu a concluzionat: „Cu jurămîntul depus de Teodorovici, asta e. Punct şi de la…vara lui 2012, ÎNAINTE !”.

Ce nu spune Băsescu. „Golănia” din curtea lui

8 februarie. Camera Deputaților se pregătea să-și dea votul în privința cererilor DNA de urmărire penală, reținere și arestare preventivă a Elenei Udrea.

Cu o zi înainte de vot, noul șef formal al partidului lui Traian Băsescu, Eugen Tomac, anunța că PMP va vota exact cum au votat Eugen Teodorovici și PSD în cazul Dan Șova, respectiv împotriva arestării preventive a protejatei fostului președinte.

Eugen Tomac declara atunci pentru agenția Mediafax că parlamentarii partidului său vor vota împotriva arestării preventive a lui Udrea, dar în favoarea începerii urmăririi penale în cazul acesteia. Adică la fel cum a votat Eugen Teodorovici (și întreg PSD-ul), împotriva cererii de arestare preventivă a lui Șova, pe care Traian Băsescu o incriminează acum.

„Legat de propunerea de începere a urmăririi penale, poziţia parlamentarilor PMP rămâne consecventă şi vom vota începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea. În ceea ce priveşte cele trei solicitări de arestare preventivă, decizia este aceea de a vota împotrivă. Credem că orice cetăţean al României, indiferent cum se numeşte, să aibă la îndemână toate instrumentele pentru a se apăra. Poziţia noastră este că vom vota împotrivă„, declara pe 8 februarie Eugen Tomac, preşedintele partidului lui Traian Băsescu. (Vezi aici).

Astfel, oamenii lui Băsescu anunțau atunci că la ei justiția e cu porția: pentru urmărire penală – da, pentru arestare preventivă – ba.

Camera Deputaţilor a avizat, în cele din urmă, în 9 februarie urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul Microsoft, cât şi în dosarul Gala Bute, dar nu cu ajutorul parlamentarilor lui Băsescu.

„Golănia” lui Udrea

Asemănările dintre cazul Dan Șova și Elena Udrea nu se opresc însă aici.

Scandalul în cazul Șova a fost provocat de faptul că Senatul a decis să ia în calcul, pentru respingerea cererii DNA, majoritatea senatorilor existenți și nu a celor prezenți, așa cum prevede Constituția. O astfel de mutare a încercat însă și Elena Udrea, protejata lui Traian Băsescu.

23 februarie. Camera Deputaților aproba noi cereri ale DNA de încuviințare a urmăririi penale și arestării preventive a Elenei Udrea. Dorindu-și o majoritate pe modelul Șova, incriminată de Traian Băsescu astăzi, avocatul Elenei Udrea reclama atunci că nu au votat jumătate plus unu din numărul deputaților existenți, ci s-a calculat cvorumul pe baza celor prezenți.

„Nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Articolul cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei, iar ieri au fost doar 170 de voturi „pentru” din 199, minim. Vom invoca faptul că e un vot de neavizare, pentru că nu există majoritatea prevăzută de lege”, declara avocatul lui Udrea Marius Striblea pe 24 februarie.

Atacul fostului președinte la actualul președinte și la noul ministru de Finanțe a fost preluat de întreaga presă, începând de vineri, fără nici cea mai mică referire la ce s-a întâmplat recent, după cum se vede, chiar în curtea lui Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.