Gorbaciov: Mi se pare că Putin începe să sufere de aceeași maladie ca mine

Fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov consideră că actualul șef al statului rus, Vladimir Putin, repetă greșelile lui, având o încredere excesivă în sine, relatează agenția de presă Unian, citată de Agerpres.

„Mi se pare că începe să sufere de aceeași maladie ca mine: încredere în sine excesivă. Și tot ce se spune, nu contează. El este deja Dumnezeu sau cel puțin adjunctul lui Dumnezeu, pe ce probleme — nu știu”, a spus Gorbaciov, în timpul prezentării noului său volum „După Kremlin”.

„Mi se părea că l-am prins pe Dumnezeu de picior”, a evocat Gorbaciov perioada în care fusese conducătorul țării, când a inițiat Perestroika, care s-a încheiat cu înlăturarea sa de la putere. „Să nu fiți trufași niciodată, vanitatea mi-a jucat o festă”, a exclamat fostul lider sovietic, recunoscând că Putin nu s-a mai întâlnit cu el în ultimul an și jumătate pe motiv „că nu are timp”.

Fostul lider rus a subliniat că un stat puternic nu se construiește prin forță. „Un stat puternic este un stat democratic”, a spus Gorbaciov. „Un stat puternic nu poate dispersa în forță manifestații ale opoziției, iar dacă procedează astfel, acesta este un semn de slăbiciune.”

În cazul în care dificultățile te depășesc, nu trebuie să-ți fie teamă să te retragi, a subliniat ex-liderul sovietic. În același timp, Putin a făcut multe pentru a salva Federația Rusă de la dezintegrare după președintele Boris Elțin; deși a folosit metode autoritare, a făcut aceasta în interesul majorității, a mai declarat el.

Astăzi, în Rusia, numărul momentelor autoritariste în activitatea eșaloanelor de vârf ale puterii a crescut, a constatat Gorbaciov. „Nu cred că este just”, consideră acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.