Gorbaciov refuză să apere ideea reunificării Rusiei cu Crimeea

Fostul conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a refuzat, într-o scrisoare publicată vineri, să apere „reunificarea” Rusiei cu Crimeea şi a făcut apel la încetarea „escaladării” crizei ucrainene, care, în opinia sa, ar putea duce la un nou Război Rece.

„Cel mai important este să se oprească escaladarea periculoasă, să se găsească o soluţie pe placul cetăţenilor Ucrainei şi Rusiei, să se împiedice un nou Război Rece”, a scris laureatul Premiului Nobel pentru Pace într-o misivă publicată de cotidianul Komsomolskaia Pravda, potrivit Mediafax.

El a răspuns unei solicitări care i-a fost lansate cu o zi înainte pe aceeaşi cale de Vitali Tretiakov, un fost patron de presă din perioada Perestroika. Tretiakov i-a cerut lui Gorbaciov să se adreseze cancelarului german Angela Merkel pentru a-i solicita „să nu împiedice reunificarea paşnică a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia”.

„Sunt surprins că dumneavoastră nu cunoaşteţi poziţia mea în legătură cu evenimentele din Ucraina”, i-a răspuns Mihail Gorbaciov.

„Preşedintele rus (Vladimir Putin) este în contact aproape în fiecare zi cu alţi şefi de stat, inclusiv cu Merkel”, a subliniat el, adăugând că nu vrea să se „amestece”.

„Eu v-aş sfătui mai degrabă să reflectaţi asupra originii reale a evenimentelor actuale. Eu o văd în întreruperea (politicii) Perestroika, în destrămarea fără sens a Uniunii Sovietice” în 1991, a apreciat Gorbaciov.

Duminică, locuitorii republicii autonome Crimeea sunt chemaţi la urne pentru a alege între Rusia şi Ucraina.

Contestat de comunitatea internaţională, scrutinul ar putea aduce sancţiuni fără precedent pentru Rusia.

Membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite se vor reuni de urgenţă, sâmbătă, pentru a vota o rezoluţie occidentală care denunţă referendumul din Crimeea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.