Gorghiu: ANAF face cadou condamnaților

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a susținut joi că bugetul de stat este lipsit de sume extrem de importante pe care ANAF „le face cadou condamnaților pentru fapte de corupție”.

„Sunt sume extrem de importante de care bugetul de stat este privat de care în mod normal ar putea să beneficieze sectoare importante ca sănătatea, educația, infrastructura sau altele, dar pe care, din păcate, ANAF le face cadou condamnaților pentru fapte de corupție. Am auzit că ieri s-a dat vina pe magistrați. În opinia mea, eșecul în ce privește recuperarea prejudiciului nu poate fi deloc imputată magistraților din România, este o problemă a Guvernului și sper că vom vedea și puțină voință politică pentru a putea face pași importanți în recuperarea acestor prejudicii”, a spus Gorghiu la o dezbatere.

Copreședinta PNL a mai afirmat că „bunele intenții” pe care le-a auzit din partea Executivului nu sunt suficiente, iar Guvernul trebuie să vină și cu soluții concrete care să nu sporească birocrația, ci să eficientizeze activitatea.

„Mă refer la ideea menționată de ministrul Finanțelor care a spus că după trei ani după ce există un birou în cadrul ANAF care să se ocupe de această problematică a decis înființarea unei agenții guvernamentale care să se ocupe de această recuperare a prejudiciilor. Sunt de acord, se poate înființa o asociație, dar dacă nu îți asumi și voință politică că acea structură va funcționa așa cum trebuie și va avea un obiect de activitate foarte clar, lucrurile nu vor merge cum trebuie. (…) Eu cred că dreptatea de departe nu înseamnă doar pedepsirea vinovaților, ci și recuperarea pagubelor produse și cred de asemenea că justiția nu va fi eficientă decât atunci când un condamnat va pierde bunurile dobândite ilegal pentru că justiția nu înseamnă doar să îngroși rândurile condamnaților și pușcăriașilor, ci înseamnă și să recuperezi banii care sunt acumulați pe căi necinstite și să-i aduci înapoi în bugetul statului. Avem legislație în domeniul confiscării, dar instituțiile care trebuie să aplice legislația, instituțiile care trebuie să vină să pună în practică hotărârile judecătorești definite se mișcă uneori greoi și ineficient”, a declarat Alina Gorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.