Grave erori în manualele pentru examenul de rezidențiat

Sarcina durează 12 luni, „lavajul gastric se efectuează cu apă de robinet“ sunt numai câteva greșeli în manualele din care au învățat studenții de la UMF Iași pentru examenul de rezidențiat care s-a desfășurat, duminica trecută, în întreaga țară. Tinerii, care au semnalat gravele erori pe paginile lor de socializare, spun că cele două volume după care au învățat au fost aprobate de Ministerul Sănătății.

Tinerii medici au avut de învățat anul acesta din cele două volume ale „Compendiului de specialități medico-chirurgicale – util pentru intrare în rezidențiat“, apărute la începutul anului 2016 la Editura Medicală. Acestea au primit avizul Ministerului Sănătății și apar în bibliografia recomandată de Minister pentru examenul de rezidențiat, așa cum se poate verifica pe pagina rezidentiat.ms.ro. Deși bibliografia a fost lăudată inițial ca un demers românesc care să înlocuiască mult lacunara și contestata traducere din limba franceză a cărții „ECN – Épreuves Classantes Nationales“, compendiul românesc s-a dovedit a fi o variantă de studiu cu nenumărate erori. Studenții le-au semnalat pe diverse pagini ale grupurilor de socializare.

Doze letale de nitroglicerină

Iată numai câteva dintre „perlele“ găsite în cele două volume: recomandarea lavajului gastric cu „apă de la robinet“ („cică lavajul gastric se face cu apă de la robinet, dar la ce apă curge în spitale, nicio damigeană pentru vin n-ar trebui spălată cu apă de robinet“, scrie o tânără pe pagina sa de Facebook), erori grave pentru parametrii care apreciază grosimea pereților inimii, factorul de „nevroză“ (în loc de necroză) tumorală, „manifestări respiratorii la nivel bucal, perianal sau piele“, „semestrul“ II de sarcină, în loc de trimestrul II, confuzii grave între miligrame, nanograme și micrograme, recomandarea de administrare a nitroglicerinei în doză de 40 mg/minut, în contextul în care doza letală este estimată între 200 și 1200 mg, erori ale clasificărilor care încadrează pacienții cu risc major de deces, „reducerea fracției de excreție“ în loc de ejecție, dar și inventarea unei noi clase de medicamente – „beta blocanții de canale de Calciu“.

Adresă către Ministerul Sănătății

Inițial, studenții au vrut să sesizeze Editura Medicală în legătură cu toate aceste grave erori, dar au renunțat la acest gând, știind că pe baza celor două volume se vor face grilele pentru examen. Președintele Ligii Studenților Silvian-Emanuel Man a declarat că a trimis o adresă către Ministerul Sănătății, așteptând un răspuns. „Prin perpetuarea tehnicilor de fraudare a examenelor în timpul celor șase ani de facultate, fără ca universitățile să ia vreo măsură pentru stoparea corupției, și prin organizarea dezastruoasă a examenului de intrare în rezidențiat riscăm, pe de-o parte, să trimitem în sistemul de sănătate tineri nepregătiți și dezorientați, capabili să comită acte de malpraxis, iar pe de cealaltă parte, lăsăm anual mii de tineri absolvenți fără un loc de muncă, aceștia luând drumul străinătății, deși nevoia de personal în România este acută“, a spus Silvian-Emanuel Man.

Cum să-ți prinzi părul la examen

De asemenea, studenții au mai reclamat faptul că nu au știut data concursului decât foarte târziu, deoarece aceasta a depins de organizarea alegerilor parlamentare. Participanții nu au știut cu certitudine dacă examenul va fi pe 20 sau pe 27 noiembrie, până la anunțarea datei alegerilor parlamentare, adică pe data de 31 august, cu aproape trei luni înainte de examen.

Viitorii medici au mai spus că au aflat metodologia de examen abia cu o lună înainte de organizarea concursului național. „Cel mai grav, instrucțiunile pentru participanți nu clarifică în totalitate ce fapte pot fi sancționate cu eliminarea din concurs și care este procedura standard de eliminare a unui candidat, dar, în schimb, metodologia reglementează cu lux de amanunte modul de prindere a părului, cum trebuie ambalată mâncarea candidaților, eliminarea etichetelor de pe sticlele de apă plată sau faptul că este interzisă purtarea la mână a unui ceas, chiar și mecanic, de către concurenți“, a transmis Liga Studenților într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.