Gravidele supraponderale pot naște copii bolnavi

Oameni de știință suedezi au efectuat un amplu studiu în urma căruia au dovedit că gravidele supraponderale și obeze pot da naștere unor copii cu probleme de sănătate. Având în vedere aceste rezultate, femeile ar trebui încurajate să adopte un stil de viață sănătos și să aibă o greutate normală înainte de a face un copil, spun cercetătorii conduși de Martina Persson, om de știință la clinica de epidemiologie de la Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia, citați de CNN.

Descoperirile nu sunt în întregime noi, dar confirmă și extind „cunoștințele inițiale“, explică Persson. Studiile anterioare au demonstrat că nou-născuții unor mame obeze sunt mai expuși la a dezvolta afecțiuni congenitale, decât cei ai unor mame normoponderale. Ceea ce nu se știa până acum era dacă riscul creștea când mamele se îngrășau excesiv sau escalada pe măsură ce se îngrășau.

Studiu efectuat pe un milion de femei

Persson și colegii ei au analizat datele a mai mult de 1,2 milioane de nașteri din Suedia, exceptându-le pe cele de gemeni sau multipli, între anii 2001 și 2014. Mamele subponderale aveau un indice de masă corporală sub 18,5, cele normoponderale – între 18,5 și 24, iar cele supraponderale – între 25 și 29. Obezitatea a fost clasificată în mai multe grupe, între 30 și peste 40. 43.550 de nou-născuți, adică 3,5% din total, aveau malformații congenitale majore, spun cercetătorii. Cel mai des întâlnite erau defecte ale inimii, urmate de cele ale organelor genitale, picioarelor, ale sistemului urinar, digestiv și nervos.

Beneficiile unei greutăți normale

Copiii unor mame cu greutate corporală normală au avut riscuri mult mai mici de a suferi malformații congenitale, au calculat oamenii de știință. „Am demonstrat riscurile crescute de malformații majore la mamele supraponderale și riscurile care au crescut progresiv, odată ce mamele au luat în greutate excesiv“, spune Persson. Ea explică faptul că aceste rezultate arată o legătură – dar nu demonstrează o cauză directă – între greutatea mamei și a defectelor la naștere. Riscul de a avea defecte congenitale ale inimii, malformații ale sistemului nervos și ale picioarelor a crescut în mod progresiv la femeile gravide obeze. „Supraponderalitatea și obezitatea în sarcină cresc riscurile severe a mai multor complicații, atât la mamă, cât și la copil“, spune Persson, care adaugă că obezitatea este „o problemă în multe părți ale lumii“. Un studiu apărut în New England Journal of Medicine în această săptămână arată că mai mult de două miliarde de adulți și copii din întreaga lume sunt supraponderali sau obezi. Asta s-ar traduce prin o treime din populația lumii.

Dr. Siobhan M. Dolan, medic obstetric-ginecolog la Montefiore Medical Center din New York și care nu a fost implicat în studiu, spune că cercetarea demonstrează legătura dintre greutatea mamei și anomaliile congenitale. „Să ai o greutate normală are atât de multe beneficii, atât pentru mame, cât și pentru copii, inclusiv scăderea riscurilor de a face diabet și hipertensiune în cazul mamelor, dar și al celor privind nașterea prematură“, spune Dolan. Dr. Raul Artal, profesor și președinte al Departamentului de obstetrică, ginecologie și sănătatea femeii de la Universitatea Saint Louis spune că noul studiu este important pentru a „atrage atenția asupra unei probleme medicale care se întâlnește în întreaga lume“. Femeile obeze, cele supraponderale și cele sedentare „suferă, deseori, de diabet și tensiune mare pe timpul sarcinii. Astfel, riscul copiilor lor de a avea anumite malformații congenitale este foarte mare“, spune Artal.

Viață sănătoasă înainte de sarcină

Artal spune că până la mijlocul anilor ’80 cărțile le învățau pe femei că „ar trebui să se odihnească cât pot de mult și să se răsfețe în timpul sarcinii“. Unii medici dau aceleași sfaturi și în prezent. „Femeile au auzit asta timp de generații“, spune Artal. Din 1985, el este principalul autor al unui ghid de exerciții fizice în timpul sarcinii, publicat de American College of Obstetricians and Gynecologists, pe care l-a actualizat acum doi ani. Dacă femeile ar urma aceste exerciții pe timpul sarcinii, „vor fi în formă și la propriu, și la figurat“, spune Artal. 30 de minute de exerciții de dificultate moderată pe zi sunt recomandate pentru gravide. „Să menții sau să ajungi la o greutate normală este mare parte a ceea ce trebuie să facă o femeie înainte de a rămâne gravidă, pe lângă a se lăsa de fumat și a discuta cu medicul despre tratament“, spune Dolan. „Dacă putem să ajutăm femeile să aibă o greutate corporală sănătoasă, să se lase de fumat, putem ajuta și la prevenirea unor anomalii ale copiilor la naștere“, conchide Nolan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.