Grecia ameninţă UE că schimbă macazul spre Rusia şi China

Atena doreşte să ajungă la un acord cu creditorii săi până duminică, 31 mai, iar în cazul unui eventual eşec Uniunea Europeană va suporta consecinţe şi Grecia se va îndrepta către Rusia şi China. „Grecia vrea să ajungă la un acord cu creditorii până duminică. Facem totul pentru a evita intrarea în incapacitate de plată; şi creditorii speră să fie evitată o astfel de situaţie. Sperăm să ajungem rapid la un acord. Un eventual eşec va avea consecinţe, nu doar financiare, pentru Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Cabinetului Tsipras, Gabriel Sakellaridis, citat de La Repubblica.

Banca Centrală Europeană, unul dintre creditorii Atenei, a avertizat că recenta criză a datoriilor Greciei s-ar putea repercuta asupra altor ţări din zona euro în cazul în care Cabinetul Tsipras nu reuşeşte să ajungă rapid la un acord de finanţare cu creditorii săi internaţionali rapid, subliniind mizele mari implicate în negocieri. La rândul său, şeful FMI, Christine Lagarde, a avertizat că ieşirea Greciei din zona euro este posibilă, pe măsură ce negocierile privind datoriile intră într-o fază critică. Lagarde precizează însă că o astfel de evoluţie nu va vesti probabil sfârşitul monedei euro, scrie The Guardian, în pagina sa electronică. „O ieşire a Greciei din zona euro este o posibilitate, dar un astfel de pas nu va fi o plimbare în parc, însă nici nu va însemna probabil sfârşitul euro”, a declarat şeful FMI, într-un interviu publicat vineri în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Christine Lagarde a declarat că este puţin probabil să se ajungă la un acord în următoarele zile, în condiţiile în care Grecia se străduieşte să respecte termenul limită de 5 iunie, când trebuie să facă o plată de 305 milioane de euro către FMI. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat miercuri seara că Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE şi FMI, care va permite deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment. Declaraţiile lui Tsipras au fost contrazise însă de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuţiile dintre cele două părţi. Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI, dacă îşi pune în aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate instituţiei, a avertizat joi un purtător de cuvânt al instituţiei. „Orice ţară care nu îşi onorează angajamentele faţă de Fond este declarată în situaţia de arierate la plată şi nu are acces la finanţările FMI”, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, William Murray, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Washington. Ministrul de Interne elen a afirmat recent că Grecia nu va rambursa Fondului Monetar Internaţional cele 1,6 miliarde de dolari scadente în iunie, într-un moment în care Atena încearcă să încheie un acord cu creditorii săi pentru a obţine deblocarea unei noi tranşe de împrumut şi a evita falimentul, scrie The Guardian.

Grecia se confruntă acum cu retrageri masive de fonduri din bănci iar ţara are mari probleme să îşi respecte oligaţiile financiare. Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, dar discuţiile sunt blocate de refuzul Guvernului grec de a accepta reformele din sectorul pensiilor şi al muncii.

Retragerile masive de fonduri din bănci şi dificultăţile tot mai mari ale ţării de a respecta obligaţiile financiare au relansat temerile legate de capacitatea ţării de a rămâne în zona euro. „Presiunea creditorilor internaţionali pentru revizuirea Taxei pe Valoare Adăugată TVA este asfixiantă”, a spus ministrul grec al Finanţelor, Ianis Varoufakis, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Atena.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.