Mesajul Berlinului pentru Grecia: aţi vrut plebiscit, spălaţi-vă cu el pe cap

Premierul elen a acceptat condiţiile Europei si ale FMI, iar miniştrii de Finanţe ai statelor zonei euro vor discuta pe marginea scrisorii guvernului elen într-o teleconferinţă ce va acea loc la ora 19.30. Este însă vorba despre un acord deja expirat, iar Germania susţine că orice iniţiativa înainte de anunţatul referendum din Grecia este un nonsens. Ce sanse mai are Alexis Tsipras, care, după ce a creat aceasta uriaşa încurcătură, a făcut şi pasul înapoi?

Este puţin probabilă ajungerea la un acord în cursul acestei săptămâni, pentru că Germania se opune, aşa cum a făcut-o şi cu o zi înainte, atunci când se mai încerca încă prelungirea acordului ce a expirat în noaptea de 30 iunie. Motivul a fost sugerat de ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble – aţi vrut referendum, ţineţi referendum şi nimic nu se mai discută până după publicarea rezultatelor.

Schauble spune că “nu are sens” să comunici cu cineva care are poziţii inconsecvente. “Nu există nicio bază pentru un acord înainte de referendum”, a spus ministrul german, adăugând că oricum acordul actual a expirat şi că este un nonsens supunerea sa la referendum. Grecia “trebuie înainte de toate să spună clar ce doreşte şi apoi vom discuta, însă în conditii mult mai dificile”, a mai spus el.

Angela Merkel este la fel de fermă. Referendumul din Grecia este legitim si democratic, spune cancelarul german, „dar este la fel de democratic şi legitim că restul statelor din zona euro să aibă o opinie despre referendumul elen, pentru că ne afectează pe toţi”. Grecia nu poate produce o catastrofă economică în Europa, spune Merkel, iar „un compromis cu orice preţ nu este posibil. Altfel Europa ar fi pierdută. Nu este vorba de câteva miliarde de euro, este o chestiune crucială pentru felul în care Europa îşi va păstra competitivitatea în lume”, a spus Merkel.

Alte state ale zonei euro au o poziţie mai flexibilă. Ministrul francez de Finanţe Michel Sapin speră că se va ajunge la un acord până la referendumul de duminică, însă că situaţia este “înfiorător de complicată”. “Scopul este să ajungem, la un acord, dacă e posibil înainte de referendum”.

Referendumul pe care l-a anunţat Tsipras tocmai pentru a-şi întări poziţia în negocieri este elementul care acum reduce forţa guvernului elen. Acum premierul doreşte să negocieze, însă partenerii internaţionali nu vor să audă de asta până la referendum, mai ales că Tsipras a facut campanie pentru un “NU” spus Europei. Pot oare ţările din zona euro să aibă încredere că Tsipras va implementa reformele pe care iniţial le-a refuzat şi, în plus, a anunţat că le supune unui referendum în care el însuşi militează pentru respingerea lor?

Acum că guvernul Greciei a plecat deja capul în faţa UE şi FMI prin scrisoarea premierului, se prea poate ca Alexis Tsipras să mai facă un pas înapoi pentru a debloca negocierile – anularea referendumului. În orice caz, întoarcerea la 180 de grade a lui Tsipras îi fragilizează poziţia şi se poate afirma că Grecia ar avea nevoie mai degrabă de alegeri anticipate (care să relegitimeze actualul guvern sau să-l schimbe) decât de un referendum.

Pe lângă toate acestea, mai apare o complicaţie. Toate încercările de deblocare a negocierilor despre care a fost vorba până aici ţin un acord care a expirat în noaptea de 30 iunie. În acea zi, guvernul elen a mai cerut şi un al treilea program de imprumut, după cele din 2010 şi 2011 (cel care a expirat marţi).

Această ultimă cere a Atenei face parte dintr-un film total diferit faţă de acordul pe care se pare ca premierul Alexis Tsipras este pregătit să-l accepte. Un al treilea program de finanţare a Greciei va fi negociat de la zero şi va trebui să fie acceptat de mai multe parlamente naţionale din zona euro – printre care cel german şi cel al Greciei. Va fi necesar şi un nou memorandum de înţelegere si acceptul parlamentarilor din câteva state extrem de exigente, situaţie în care celui de al treilea „bailout” îi vor fi ataşate condiţii dure.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.