Grecia sau destrămarea Europei

Quo vadia Elada? Europa se va dezmembra. Masurile vor fi foarte dure. Dosarul Schengen va fi declarat inchis. Trebuie sa ne despartim de acest deziderat. Vor urma sechestre pe conturi bancare. introducerea vizelor. In Spania, fratele siamez al lui Tsipras, Iglesias va castiga detasat alegerile parlamentare. In Austria formatiunea eurosceptica Partidul Liberatii se afla pe primul loc si probabil va guverna alaturi de Partidul Popular Austriac. In Marea Britanie se va desfasura in mai 2017 referendumul care va hotari apartenenta la UE. 2017 va fi anul care se decide soarta UE. in mai referendum in Marea Britanie, in iunie alegeri prezidentiale in Franta in cuplaj cu alegeri parlamentare anticipate in Germania. Electoratele celor doua tari vor avea de alege intre eurosceptici si eurorealisti. Cetatenii romani neintregrati vor avea cel mai mult de suferit: se vor opera repatrieri masive. In unele tarii cetatenii romani vor fi identificati drept tzapi ispasitori. Ideea europeana apartine trecutului. Referendumul grec va cataliza renationalizarea politicilor europene, proces politic care se va desfasura in mod asimetric. Unele natiuni se vor alatura Germaniei, care va ramine hegemonul continental, alte natiuni vor prefera izolarea, La toate aceste provocari guvernul Ponta nu are nicio strategie.” ne scrie dl. Gabriel Săvulescu din Germania.

Acum știm rezultatul referendumului. Destui au sperat că totuși va ieși DA, că in ultimul ceas grecii vor acționa rațional. Azi Merkel și Hollande se intilnesc să salveze ce se mai poate salva. Privind spectacolul la tv ieri am ințeles prea puțin ce se întîmplă în Grecia. Lucrurile sunt prea încurcate, deloc simple. Mai ales te ingrijorează viitorul tot mai incert. Ce efect va avea rezultatul votului? Uneori sunt pesimist și îmi vine să cred că experiența UE și a monedei unice s-a terminat – înainte ca România să intre in zona euro. Alteori cred, mai calm, ca deși Grecia este o un șoc, totuși Europa din instinct de concervare întîi de toate, se va salva. Dusă într-o direcție care nu se vede, de populistul Tsipras, Grecia se joacă cu soarta ei și Europei. Pînă la urmă ce la ce am asistat ieri nu este decit o demontrație a ceea ce nu trebuie să înțelegem dintr-o democrație. Politicienii rareori sunt la inălțimea misiunii și răspunderii lor. Ce ii interesează este exclusiv puterea, supraviețuirea lor, cariera, popularitatea. A fost un exercițiu reușit pentru Tsipras, dar cu ce preț!? E mult cinism în toată povestea asta. Europa e sacrificată pentru ca un lider să rămînă la putere. Totul se poate prăbuși în jur ca Tsipras să rămină în picioare. Organizarea referendumului a fost o manipulare de proporții. Democrația ieri și-a arătat limitele.

http://www.stelian-tanase.ro/grecia-sau-destramarea-europei/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.