Grecia se aşteaptă să ajungă la un acord cu creditorii

Grecia se aşteaptă să ajungă la un acord cu creditorii săi în următoarele 10 zile şi intenţionează să respecte plăţile pe care trebuie să le facă în iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, transmite Reuters.

„Credeam că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zece zile şi intenţionăm să ne plătim toate obligaţiile în iunie”, a declarat Sakellaridis, la Skai TV.

Skellaridis a transmis că finalizarea acordului dintre Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI va permite Băncii Centrale Europene să includă Atena în programul de relaxare cantitativă (QE).
„Includerea în acest program este o prioritate pentru Guvernul de la Atena”, a adăugat acesta.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, au discutat timp de aproape două ore despre datoria Greciei cu premierul elen, Alexis Tsipras, joi seară, în marja unui summit european desfăşurat la Riga, relatează AFP.

„Într-o atmosferă prietenească şi constructivă”, potrivit unor surse din anturajul preşedintelui Franţei, „schimbul de opinii s-a centrat asupra voinţei de a se ajunge la un acord privind programul în curs” vizând să susţină finanţele Greciei.

Cei trei lideri, a continuat sursa amintită, „au ajuns la un acord privind necesitatea ca autorităţile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituţii” creditoare – Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) -, convenind „să rămână în strâns contact în perioada următoare”.

Toţi trei participă joi şi vineri la Riga la un summit consacrat în special cooperării dintre UE şi vecinii fostei URSS, scrie Agerpres. Chiar de la sosirea în capitala Letoniei, preşedintele François Hollande a subliniat că întâlnirea va trebui „să schiţeze soluţii”. Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franţa şi Germania, ci de Europa, a insistat el. „Nu aici, la Riga, vom negocia chestiunea Greciei, dar este adevărat că aceasta ne permite să pregătim scadenţa care este aşteptată, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfârşitul lunii sau, cel mai târziu, începutul lui iunie”, le-a explicat jurnaliştilor şeful statului francez.

„Împreună cu premierul Tsipras, vrem să găsim soluţii care să redea încrederea şi să elibereze fondurile prevăzute”, a continuat el. „Acţionăm pentru a facilita lucrurile şi, în acelaşi timp, pentru a trimite un anumit număr de mesaje utile Greciei şi utile Europei”, a ţinut să adauge François Hollande.

Atena negociază anevoie un acord cu creditorii săi pentru a obţine, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistenţă financiară care expiră la sfârşitul lunii mai. Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanţială FMI şi ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată. François Hollande şi Angela Merkel au lansat marţi la Berlin un apel la accelerarea negocierilor pentru a evita ca Grecia să intre în incapacitate de plată.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.