Grecia: se prefigurează peste 40 de crize ale datoriilor

Pe fondul crizei ultimelor zile privind datoria Greciei catre FMI, au apărut inițiative de colectare de fonduri care fac apel la cei peste jumătate de miliard de cetățeni europeni pentru a strânge 1,6 miliarde de euro datorati FMI-ului. Site-ul Indiegogo face un calcul simplu și rezultă că fiecare cetățean al UE ar trebuie să ofere Greciei putin peste 3 euro.

”Deci haideți să comandăm o salată cu brânză feta și măsline, stropită poate și cu puțin ouzo sau cu un pahar de vin grecesc și să ieșim din mizeria asta. Dați 3 euro pe o ilustrată care să vă vină din Grecia lui Alexis Tsipras. Le vom produce în Grecia și vom da de lucru tipografiilor locale și poștei. Dați 6 euro pe salată cu feta și măsline sau 10 euro pe o sticluță de ouzo sau dați 25 de euro pentru o sticlă de vin grecesc”, scriu inițiatorii mișcării.

În doar o zi, circa 8.500 de donatori au oferit 135.000 de euro Greciei.

Dincolo de asemenea inițiative, matematica ucide. Dacă apropierea scadenței unei tranșe de 1,6 miliarde de euro, urmată pe 20 iulie de alte speste 3 miliarde de euro datorate Băncii Centrale Europene au , dus la un asemenea blocaj în relațiile Greciei cu creditorii și la o criză care amenință existența monedei euro, anii care urmează ar putea aduce cutremure și mai mari, pentru că în cele din urma tensiunile dintre Atena și creditori să nici nu mai fie băgate în seamă de către presă.

Motivul ține de cifre, așa cum au fost ele publicate de Agenția de Administrare a Datoriei Publice din Grecia într-un raport aprobat de Parlament în această primăvară. Iată câte potențiale crize a datoriilor vor mai urma:

Niciun eurocent din datoria de mai sus nu se va îndrepta către buzunarul grecilor de rând, ci către FMI, Banca Centrală Europeană și statele euro care au oferit împrumutul. Singurele fonduri ale europenilor generoși sau orientați în afaceri de care se pot bucura grecii sunt cele investite în economia elena. Se pune însă întrebarea cine va investi într-o economie muribundă și într-un stat care nu dispune nici măcar de un cadastru pus la punct, în care marii armatori sunt scutiți de taxe, în care evaziunea fiscală este la ordinea zilei chiar și la cinci ani de izbucnirea crizei și după șapte pachete de măsuri de austeritate și reforme.

Se impune in mod limpede o lecție pe care Europa ar trebui să o tragă din criza ultimilor luni, indiferent de orientarea guvernului de la Atena. Fiecare partener al Greciei știe că datoria țării nu este sustenabilă și că soluția este restructurarea și re-restructurarea sa, chiar dacă declarațiile oficiale arată contrariul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.