Grecia, terorizată de un Robin Hood neoliberal

Troica revine in Grecia. A fost una dintre condițiile pentru începerea negocierilor pentru un nou acord de împrumut de 80 de miliarde de euro. Deja renumita troică Comisia Europeană-Banca Centrală Europeană-FMI, prezentă și la Dublin, Lisabona sau Madrid, nu există oficial. În documentele europene poartă denumirea oarecum criptică de ”instituții”.

Revenite în Grecia, ”instituțiile” își asumă rolul unui soi de Robin Hood – iau de la săraci și dau bogaților. Reprezentanții creditorilor s-au luptat să obțină o reducere a taxelor pentru companii, iar acum se luptă pentru reducerea taxelor celor cu averi foarte mari. În schimb, TVA-ul trebuie să creasca, iar pensiile trebuie să se reducă.

Guvernul condus de Alexis Tsipras a propus majorarea taxelor pentru companii. Troica a reușit să obțină o reducere cu o treime a propusei majorări și acum cere ca taxa de solidaritate impusă celor cu venituri mari să fie redusă de la 8% la 6% pentru cei care câștigă mai mult de 500.000 de euro pe an. Motivul – o taxă mare ar încuraja evaziunea. Cine propune o asemenea măsură? Exact acei reprezentanți ai creditorilor care cer reducerea salariului minim pe economie din Grecia cu 22%, ba chiar cu 32% pentru tinerii angajați.

Nu e totul. Troica mai dorește ca guvernul să accelereze renunțarea la suplimentele pentru pensiile foarte mici și să grăbească și aplicarea legii privind majorarea la 67 de ani a varstei de pensionare.

Călcat bine de tot pe grumaz, guvernul Tsipras se conformează solicitărilor. A acceptat deja o creștere a taxelor pentru companii cu doar 2%, în loc de 3% cât propusese creditorilor si cat promisese în campania electorala.

Troica a revenit la Atena, unde mișcările reprezentanților ”instituțiilor” sunt limitate la maxim, deplasările dintr-o clădire guvernamentala la alta se fac cu o escortă impresionanta a poliției, în timp ce presa elenă și europeană de stânga vorbește de UE ca despre un proiect totalitar și aristrocratic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.