Grecii au respins măsurile de austeritate

Urnele de vot s-au închis în Grecia. Numărul celor care au votat NU planului creditorilor este mai mare decât al celor care au spus DA. Potrivit unui exit poll realizat de MRB, pentru Skai TV, arată un vot în intervalul 54-49% pentru NU, peste estimările între 51-46% pentru DA, transmite Kathimerini, pe Twitter, scrie Bursa.

De asemenea, cele șase televiziuni de referinţă din Grecia estimează o victorie pentru votul NU, potrivit Sky News.

Update: Potrivit rezultatelor oficiale parţiale după numărarea a 95,40% din voturi, 61,31% dintre greci au votat NU, iar 38,69% DA.

Update: După numărarea a 54,38% din voturi, rezultatele oficiale parţiale arată că 61,31% dintre participanţii la referendum au votat NU, în timp ce 38,69% au votat DA .

Update: După numărarea a 42% din voturi, tabăra celor care au votat NU la referendum este tot mai aproape de victorie.

Update: Guvernul grec anunță reluarea demersurilor pentru încheierea unui acord

„Banca Centrală a Greciei va trimite în această seară o solicitare către Banca Centrală Europeană. Credem că există argumente solide pentru a crește plafonul ELA’, respectiv ajutorul de urgență pentru băncile grecești care sunt închise de o săptămână și riscă să intre rapid în criză de lichidități, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, după încheierea referendumului.

Update: După numărarea a 20% din buletinele de vot , 60,49% dintre alegători au votat Nu, în timp ce 39,5% au votat Da, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Update: Angela Merkel se întâlneşte luni, la Paris, cu Francois Hollande pentru discuţii privind rezultatul referendumului.

Întâlnirea de la Elysee ”se înscrie în cadrul cooperării permanente dintre Franța și Germania pentru a contribui la o soluție durabilă în Grecia”, se precizează într-un comunicat.

Update: Potrivit Ministerului de Interne din Grecia, referendumul este valid, rata de participare la vot fiind suficientă, respectiv, peste 40%.

De altfel, participarea la referendumul este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse citate de agenția elenă de presă ANA.

Un purtător de cuvânt al Syriza a declarat, pentru Reuters, că exit-poll-urile arată că Guvernul poate să „meargă înainte rapid” și să încheie repede o înțelegere cu creditorii, mai scrie sursa citată.

Aproximativ 11 milioane de greci au participat duminică la un referendum, inițiat de guvernul lui Alexis Tsipras, fiind întrebaţi dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional. Urnele de vot s-au închis la ora 19.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.