Greva din spitale, suspendată temporar

Update: Marius Sepi, prim-vicepreședintele SANITAS, a anunţat marți, la Palatul Parlamentului, că acțiunile de protest din sănătate organizate de Federația SANITAS vor fi suspendate temporar.

El a arătat că acțiunile vor fi suspendate în primul rând din solidaritate cu suferința pacienților.

Protestele din spitale continuă pentru a doua zi consecutiv şi nu vor înceta dacă astăzi nu va trece ordonanţa 20, astfel ca amendamentele cerute să treacă de plen.

Negocierile dintre reprezentanții Federației Sanitas și cei ai Ministerului Sănătății au eșuat luni, după ce nemulțumirile transmise au rămas fără răspuns, iar în Parlament au fost respinse toate amendamentele privind OUG nr. 20/2016 depuse de reprezentanții Federației.

„Facem greva pentru echitatea salariilor. În momentul în care s-au tăiat salariile cu 25%, de fapt nu a fost 25 %, a fost 50%, nu s-au mai recuperat nici până în ziua de astăzi. S-au tăiat sporuri. Preţurile au crescut, s-au dublat între timp. Chiar dacă se spune că s-au recuperat salariile, nu s-au recuperat. Cu 1.700 de lei pe luna nu poţi să trăieşti decent. Supravieţuieşti, atât. Condiţiile de lucru sunt ca peste tot în ţară, dar nu asta e problema, ci că nu sunt angajaţi suficienţi. Sunt blocate toate angajările de personal TESA, sanitar. E greu”, spune un protestatar, potrivit Mediafax.

Sindicaliştii cer introducerea personalului TESA, respectiv 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 20, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că instituţie se va adresa instanţei pentru a se stabili dacă greva este legală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.