Grevă la CFR: Trenurile, trase pe dreapta

Transportatorii feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineaţă. Timp de două ore, între 7.00 şi 9.00, trenurile de călători au staționat în gări sau pe traseu, greva având loc în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă. 

Purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan, a declarat miercuri dimineață pentru Mediafax că un număr de 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 07.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi.

„La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, pe întreaga reţea naţională”, a spus Oana Brânzan.

Compania CFR a venit ulterior cu noi precizări.

Protestul angajaţilor feroviari a afectat circulaţia a 278 de trenuri de călători, acestea fiind oprite, între orele 07.00 şi 09.00, în staţiile de cale ferată pe întreaga reţea feroviară, informează, miercuri, compania „CFR” .

„În intervalul 7.00-9.00, urmare a protestului spontan declanşat de membrii unor organizaţii sindicale feroviare, 278 de trenuri de călători nu au fost expediate din staţii sau au fost oprite în staţiile intermediare. Facem precizarea că, în perioada declansării protestului spontan, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar în staţiile de cale ferată”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR”.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat că aproximativ 600 de trenuri de călători și 300 de trenuri de marfă nu au circulat miercuri, între orele 7,00 și 9,00, la nivelul țării.

„În urma întreruperii de activitate a angajaților de la Mișcare Comercial, aproximativ 600 de trenuri de călători și 300 de trenuri de marfă nu circulă miercuri, între orele 7,00 și 9,00, la nivelul țării. Oamenii sunt nemulțumiți în principal de nivelul salarizării și de condițiile de muncă. Cei care au întrerupt activitatea sunt operatorii și impegații. La această oră (8, 35 n.r.) nu circulă niciun tren la nivelul țării, iar acțiunea se va încheia la ora 9,00′, a declarat miercuri dimineață, pentru Agerpres, președintele Federației Mișcare Comercial, Gheorghe Frățică.

Frățilă a declarat anterior că prin acest protest angajaţii din CFR vor să tragă un semnal de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi că în ultimii şase ani nu au primit niciun procent în plus la salarii.

Frăţică a mai spus că negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor având loc marţi, iar miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Frăţică a declarat că dacă după protestul de miercuri nu se ajunge la un consens privind încheierea contractelor colective de muncă, s-ar putea declanşa conflictul de muncă, fiind posibile măsuri mai radicale de protest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.