Grevă spontană la CFR

Miercuri, o parte dintre angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă.

Update: Circulaţia trenurilor a fost reluată miercuri după-amiază în regionalele Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Se mai poartă discuţii pentru încetarea protestului cu angajaţii din anumite staţii din regionalele Braşov şi Timişoara, a anunţat CFR.

Update: Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că la ora 15.00 va avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii angajaţilor CFR Infrastructură şi CFR Călători.

”O parte din angajaţii CFR Infrastructură şi CFR Călători au declanşat un protest spontan, acest lucru s-a petrecut în condiţiile în care, inclusiv în cursul serii de ieri, am avut discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale de Mişcare Comercială, federaţia reprezentativă pentru acest sector, am discutat toate măsurile care au fost aplicate şi în bugetul companiei CFR Infrastructură şi aici mă refer la creşterea anvelopei salariale cu un procent de 22,5 procente. Contractul colectiv de muncă a expirat pe 21 martie, reprezentanţii CFR Infrastructură au propus încheierea unui acord până la încheierea noului contract colectiv de muncă, însă reprezentanţii sindicali au refuzat să facă acest demers”, a spus ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc a precizat că în cursul serii de ieri, după discuţii cu sindicaliştii din transportul feroviar, a primit asigurări că nu va fi nicio grevă.

”Spuneam că am avut întâlnire aseară şi azi dimineaţă cu reprezentanţii, am primit în cursul serii de ieri că nu va fi nicio grevă pentru că au fost respectate toate promisiunile care s-au făcut către companie. În acest moment urmează o nouă rundă de discuţii, în cursul zilei de azi la ora 15.00”, a menționat Cuc.

Potrivit acestuia, bugetul CFR Infrastructură a fost avizat de către Consiliul de Administraţie şi de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi acum este în curs de avizare internă în cadrul Ministerului, urmând să fie transmis către Ministerul Finanţelor şi al Ministerului Muncii pentru avizare.

”Toate măsurile au fost discutate şi prinse în buget în directă concordanţă cu federaţile reprezentative sindicale din domeniu”, a arătat Cuc.

Update: Ministerul Transporturilor a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că societatea CFR SA, din subordinea sa, a propus marţi sindicatelor un acord pentru protecţia angajaţilor până la semnarea noului contract colectiv de muncă, propunere refuzată de sindicate, şi a promis că bugetele companiilor de stat CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, şi CFR Călători, cel mai mare transportator feroviar de călători din ţară, vor cuprinde majorări salariale. Ministrul Răzvan Cuc a participat miercuri dimineaţă la o teleconferinţă cu regionalele CFR SA.

Update: Greva a fost oprită în gările din Cluj-Napoca şi Craiova şi Iaşi, anunţă reprezentaţii sindicatelor, iar trenurile dinspre şi spre cele două destinaţii au început să circule. Întârzierile ajung deja la 200 de minute.

Primii care au oprit protestul au fost lucrătorii din Regionala Craiova, respectiv de la ora 9:25, acești fiind urmați de Cluj, la ora 10:45, și de Iași, ora 11:00. Regionalele unde continuă protestele sunt: București, Brașov, Galați și Timișoara.

În ceea ce privește trenurile oprite în stații, situația arată astfel: Regionala București — 13 trenuri, Regionala Brașov — 39 de trenuri, Regionala Timișoara — 23 de trenuri și Regionala Galați — 38. La Simeria este oprit trenul Dacia IR 1347 Viena — București.

Update: Peste 150 de trenuri sunt afectate ca urmare a protestului declanşat de o parte din angajaţii CFR, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă.

Update: Două trenuri internaţionale spre Budapesta şi unul care venea de la Viena sunt oprite în gări în urma unui protestului.

Update: În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 10:05 întârzieri de peste 120 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploiești Sud) și 100 minute la plecări (IR 1573 spre Galați). Casele de bilete în Gara de Nord erau închise.

CFR Călători a anunțat că persoanelor care doresc să renunțe la călătorie li se va restitui, la cerere, contravaloarea biletelor.

Astfel, sunt afectate patru trenuri de pe raza regionalei Bucureşti, trei din regionala Craiova, 20 din regionala Timişoara, 22 de pe raza regionalei Galaţi, 40 din regionala Braşov, 20 de pe raza regionalei Iaşi şi 36 din regionala Cluj.

O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că o parte dintre angajații feroviari au declanșat un protest spontan începând cu ora 7:00, acțiune care afectează graficul de circulație al trenurilor. Călătorii sunt rugați ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară, la telefon 021/9521”, afirmă compania.

Printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Galați.

Potrivit unui comunicat al companiei, protestul are loc în contextul în care administrația și federațiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017 — 2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunțat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creșterea a fondului de salarii cu 22,5%, creștere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaților.

„Menționăm faptul că administrația a propus partenerilor sociali încheierea unui Acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecție socială angajaților, relații de muncă echitabile, precum și un cadru normal și legal de funcționare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”, spune CFR SA.

Conform sursei citate, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) și a respectat termenele legale pentru elaborarea și promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administrație (CA) și aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și transmis ministerelor pe circuitul de avizare și aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

„Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA menține deschis dialogul social și negocierile transparente cu reprezentanții federațiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00. De asemenea, compania atrage atenția salariaților că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, și afectează transportul pasagerilor care și-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulație din Mersul Trenurilor. Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment și îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiții optime de reluare a circulației trenurilor”, se spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.