Greva – suspendată, dar „va putea fi reluată”

Traficul aerian a fost paralizat marți câteva ore de greva sindicaliștilor de la ATSR după ce, luni, negocierile cu Ministerul Transporturilor au eșuat.

Update: Verdictul judecătorilor în cazul grevei de la Romatsa

Update: Gabriel Tudorache, preşedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR: Greva este suspendată începând cu ora 12.10, dar va putea fi reluată oricând. „Având în vedere impactul negativ creat pasagerilor în urma acţiunilor de protest, părţile – ROMATSA şi ATSR – au convenit următoarele: conflictul se suspendă temporar începând cu ora 12.10, cu continuarea negocierilor; dacă negocierile vor eşua, greva va putea fi reluată fără a se mai parcurge etapele intermediare aferente conflictului de muncă”, a declarat liderul sindical.

Bilanțul grevei: Şase zboruri operate de Ryanair au fost anulate marţi, 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte 16 curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore şi jumătate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care operează aeroportul din Otopeni.

Update: Cuc: Greva de la ROMATSA s-a suspendat începând cu ora 12.10.

Update: Greva controlorilor de trafic aerian va fi suspendată în următoarea perioadă, iar traficul se va relua în parametri normali după ora 13:00, a anunțat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-o declarație.

Update: Traficul aerian deasupra României la ora 11.50 este aproape nul ca urmare a grevei controlorilor de trafic de la Romatsa. O captură de pe site-ul FlightRadar luată la ora 11.50 arată că zborurile care tranzitează România au aglomerat cerul Bulgariei și al Serbiei. După prima oră de grevă avem 7 curse întârziate cu peste 30 de minute. Sunt 30 de întârzieri cu totul şi au apărut primele anulări, a declarat marţi Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. „Vom încerca să procesăm cea mai mare parte a curselor la ora programată, astfel încât, la ora programată se va putea decola. În măsura în care se va putea decola, pasagerii să fie deja pregătiţi în zona de îmbarcare, astfel încât întârzierile lor să fie cât mai mici. E important că pasagerii să ţină legătură cu companiile aeriene, pentru că primele informaţii de acolo le primesc”, a spus Valentin Iordache. Potrivit acestuia, în fiecare zi obisnuită din această perioadă a anului sunt programate 150 de aterizări şi 150 de decolări, pe întreg parcursul zilei. Deocamdată, „sunt trei curse anulate. Pasagerii nu mai au de ce să vină la aeroport. Prin asistenţa companiei aeriene, vor fi, probabil, reprogramaţi pentru altă dată”, a menţionat oficialul.

Update: Pasagerii care trebuiau să ajungă marți, pe Aeroportul Internațional din Sibiu (AIS), de la Munchen (Germania), cu două avioane, vor sosi cu o întârziere estimată de două ore, din cauza grevei controlorilor de trafic, a declarat pentru Agepres, Nicoleta Boborodea, purtătorul de cuvânt al AIS.

„Sunt afectate două curse, Lufthansa și Tarom. Lufthansa este cursa care trebuia să vină la Sibiu, de la Munchen, la 11.35. Nu a plecat de la Munchen încă. Este estimat să ajungă la Sibiu la ora 13.21. Iar Tarom-ul care trebuia să ajungă la 13.10, de la Munchen, este estimat să ajungă la 15.45”, a precizat sursa citată.

Update: Pe site-ul Companiei Naționale Aeroporturi București sunt menţionate ca fiind anulate cinci zboruri ale companiei Ryan Air, spre și dinspre Roma și Berlin, și unul dinspre Timișoara.

De asemenea, Blue Air notează pe pagina sa de Facebook că deocamdată sunt afectate trei zboruri: Roma- București, Hamburg- București și Florența- București.

Cotidianul a anunţat încă de săptămâna trecută decizia Sindicaliştilor din Romatsa de a continua greva generală până la soluţionarea revendicărilor legale, menite a salva instituţia de la falimentul preconizat pentru finele acestui an.

Zborurile au început să fie blocate începând cu ora 9.00, astfel că pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, trei curse au fost deja anulate şi alte două zboruri au întârzieri. Doar 33,3% din zboruri vor fi, de altfel, asigurate.

Liderii ATSR au precizat că greva ar putea să dureze câteva ore sau să continue pe termen nelimitat dacă nu se va ajunge la nicio concluzie.

“Lupta noastră sindicală purtată de aproape trei ani nu este pentru avantaje materiale, ci pentru decăpuşarea, depolitizarea şi salvarea unei instituţii româneşti de prestigiu, de la faliment şi înstrăinare. Un management dezastruos şi politizarea excesivă au dus la situaţia de azi. Marţi declanşăm greva generală, ca ultimă soluţie. Au înstrăinat pământul, urmează cerul!”, declara joi Gabriel Tudorache, lider ATSR, pentru Cotidianul TV.

De asemenea, Tudorache a afirmat că încă din luna august 2016, când a expirat contractul colectiv de muncă (CCM), a trimis documente autorităților, însă acestea nu au fost luate în considerare.

Vineri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, solicita sindicaliștilor, într-o postare pe Facebook, să nu afecteze planurile de minivacanță ale românilor.

„Fac un apel la rațiune către sindicaliștii ROMATSA și le solicit în primul rând să nu afecteze planurile de minivacanță ale românilor”, susține pe rețeaua de socializare șeful de la Transporturi.

Acesta precizează că îl preocupă „extrem de mult” situația de la ROMATSA, dar că nu intenționează să cedeze presiunilor nejustificate.

„Mă preocupă extrem de mult situația de la ROMATSA și greva anunțată pentru data de 30 mai. Țin să precizez, de la bun început, că nu am de gând să cedez la presiuni nejustificate”, a scris ministrul Transporturilor.

Angajații ROMTASA s-au aflat în data de 12 mai în grevă de avertisment, timp de două ore, peste 100 de salariați ai regiei protestând față de managementul „profund defectuos” al Regiei și de lipsa contractului colectiv de muncă.

În iulie 2015 a mai avut loc o grevă de avertisment declanșată de controlorii de trafic aerian, aceasta afectând 22 de aterizări și 18 decolări, adică 40 de mișcări de aeronave programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, conform planurilor de zbor.

Citeşte şi Creierul transporturilor aeriene, în metastază

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.